geometria analiktyczna
Paula ;))): wykaż ze łaczac srodki kolejnych boków czworokata abcd o wierzchołkach
a=(5,−1) b=(1,5) c=(−3,1) d=(−1,−3) otrzymamy kwadrat
9 sty 18:02
Krzysiek: Długości boków kwadratu są tej samej długości
9 sty 18:04
Paula ;))): A powiesz jak zrobić? Tyle to i ja wiem
9 sty 18:04
Janek191:
![rysunek](rys/118388.png)
I AC I = I BD I − sprawdź
i tw. odwrotne do tw. Talesa
9 sty 18:08
Paula ;))): S=(x1+x2/2;y1+y2/2) to ten wzór?
9 sty 18:10
Paula ;))): To trzeba obliczyć ze środka odcinka?
9 sty 18:11
Janek191:
II sposób.
Oblicz współrzędne punktów K, L,M , N − środki boków: AB,BC,CD, DA
oblicz ich długości KL,LM,MN, KL i sprawdź czy boki KLMN są prostopadłe,
wystarczy sprawdzić np. czy KL jest prostopadły do LM
9 sty 18:13
Paula ;))): A zrobisz mi to? z obliczeniami
9 sty 18:14
Paula ;))): Pliis
9 sty 18:16
Paula ;))): Halo?!
9 sty 19:56
Janek191:
9 sty 20:45
Janek191:
A =( 5; − 1 ) B = ( 1; 5) C = ( − 3; 1) D = ( − 1; − 3)
| 5 + 1 | | − 1 + 5 | |
K = U{ |
| ; |
| ) = ( 3; 2) |
| 2 | | 2 | |
| 1 − 3 | | 5 +1 | |
L = ( |
| ; |
| ) = ( − 1; 3) |
| 2 | | 2 | |
| − 3 − 1 | | 1 − 3 | |
M = ( |
| ; |
| ) = ( − 2; − 1) |
| 2 | | 2 | |
| 5 − 1 | | − 1− 3 | |
N = ( |
| ; |
| ) = ( 2; − 2) |
| 2 | | 2 | |
9 sty 20:49
pa ;p: a dalej co trzeba?
9 sty 20:51
5-latek: Sprawdz czy CA=BD (policz z ewzoru na dlugosc odcinka
Jeśli tak to skorzystaj z twierdzenia o linii srodkowej trojkata które mowi nam ze odcinek
lacaczy srodki bokow trojkata jest rowniolegly do podstawy i jego dugosc wynosi polowe
dlugosci odstawy
Jeśli tak to BD jest postawa dla trojkata BDC i BDA wiec z tego twierdzenia LM=KN
Teraz rozpatrz trojkaty CBA i CDA i posdatwa tych trojkatow jest bok CA wiec LK=MN
Ale ze CA=BD wiec boki LM,MN,NK i kl sa rowne wiec ten zcworokat jest kwadratem
9 sty 20:52
9 sty 20:52
Janek191:
A =( 5; − 1 ) B = ( 1; 5) C = ( − 3; 1) D = ( − 1; − 3)
| 5 + 1 | | − 1 + 5 | |
K = { |
| ; |
| ) = ( 3; 2) |
| 2 | | 2 | |
| 1 − 3 | | 5 +1 | |
L = ( |
| ; |
| ) = ( − 1; 3) |
| 2 | | 2 | |
| − 3 − 1 | | 1 − 3 | |
M = ( |
| ; |
| ) = ( − 2; − 1) |
| 2 | | 2 | |
| 5 − 1 | | − 1− 3 | |
N = ( |
| ; |
| ) = ( 2; − 2) |
| 2 | | 2 | |
9 sty 20:52
Janek191:
I K L I = √− 1 −3)2 + (3 −2)2 = √16 + 1 = √17
Podobnie
I L M I = √17 , I M N I = √17 , I N K I = √17
9 sty 20:57
PW: Paula, i jeszcze raz nakrzycz, na pewno Ci pomogą następnym razem.
9 sty 20:58
Janek191:
Wszystkie boki są równe.
Która klasa ? By iloczyn skalarny ?
9 sty 20:58
Paula ;))): 2 liceum a co tam?
9 sty 21:01
Paula ;))): Ale ja PW wszystko rozumiem tylko "pa
![](emots/2/jezyk2.gif)
" jakiś spam robi
9 sty 21:02
Janek191:
→
KL = [ − 1 − 3; 3 − 2] = [ − 4; 1]
→
KN = [ 2 − 3; − 2 − 2] = [ − 1 , − 4 ]
Iloczyn skalarny tych wektorów:
→ →
KL o KN = − 4*( − 1) + 1*( −4) = 4 − 4 = 0 − te boki są prostopadłe
oraz
→
NM = [ − 2 − 2; − 1 −(−2) ] = [ − 4; 1 ]
Iloczyn skalarny wektorów
→ →
KN o NM = − 1*(−4) + (−4)*1 = 4 − 4 = 0 − te boki też są prostopadłe
więc romb KLMN jest kwadratem
9 sty 21:07
Paula ;))): Jeszcze tego na matematyce nie miałam, więc tego nie wezmę z tych wektorów
9 sty 21:11
Janek191:
Jeżeli nie było iloczynu skalarnego , to trzeba napisać równania prostych :
KL, KN , MN i sprawdzić, czy
pr KL jest prostopadła do pr KN
oraz czy
pr KL jest równoległa do pr MN
9 sty 21:13
Paula ;))): Wiem, bo pisałeś wcześniej
9 sty 21:18
Janek191:
Umiesz napisać te równania prostych ?
9 sty 21:20
Paula ;))): Tak, ale możesz mi napisać bo mam farta do błedow
9 sty 21:28
Janek191:
Napisz, to sprawdzę
9 sty 21:32
Janek191:
Na początek pr KL
9 sty 21:32
Paula ;))): Oj weź bo się już pogubiłam jak napisałam
9 sty 21:33
Paula ;))): Proszę
9 sty 21:35
Paula ;))): Dasz?
9 sty 21:36
Janek191:
K = ( 3; 2) L = ( − 1 ; 3)
pr KL
Np. y = a x + b
więc
2 = 3a + b
3 = − a + b
−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 − 2 = − a − 3a
1 = − 4 a
| 1 | | 3 | | 11 | |
Z 2) b = 3 + a = 3 − |
| = 2 |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
=================
9 sty 21:49
Janek191:
Napisz równania prostych : KN i MN
9 sty 21:50
Paula ;))): To już będę wiedzieć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziękuje raz jeszcze
9 sty 21:53
9 sty 21:58
Paula ;))): A to na pewno dobrze będzie?
9 sty 21:59
Paula ;))): to w KN będzie
y = a x + b więc
2 = 3a + b
−2−2 = 2a+3a?
9 sty 22:09
Paula ;))): znaczy 2a−3a?
9 sty 22:10
9 sty 22:11
5-latek: Nie chce Cie dobijac ale Ty nie potrafisz korzystać ze wzorow
9 sty 22:12
Paula ;))): Nie chodzi mi o to tylko równianie prostej
9 sty 22:13
5-latek: Zakup sobie podręcznik i zacznij się uczyc
9 sty 22:13
Paula ;))): A ja ci powiem, że nie miałam takich wzorów na lekcji
9 sty 22:13
9 sty 22:15
Paula ;))): Nie chcę tego sprawdz mi po prostu tak jak Janek mi napisał
9 sty 22:17
5-latek: Masz schemat wiec napisz równanie prostej KN (sprawdze )
Teraz na chwile podejdę i zobaczę czy zona już spi
9 sty 22:18
Janek191:
K = ( 3; 2) N = ( 2 ; − 2)
y = a x + b
więc
2 = 3a + b
− 2 = 2 a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 −(−2) = 3 a − 2a
4 = a
=====
b = 2 − 3a = 2 − 3*4 = 2 − 12 = − 10
y = 4 x − 10
=======
Proste : pr KL i pr KN są prostopadłe, bo
9 sty 22:23
Paula ;))): 2=3a+b
−2=2a+b
−2−2=2a−3a
−4=−a/(−4)
a=1/4
b=3+1/4=13/4
y= 1/4x+13/4
9 sty 22:23
Janek191:
Napisz równanie pr MN
M = (−2 ; −1) N = ( 2 ; − 2)
9 sty 22:26
Janek191:
Maz − 4 = − a / *( −1)
4 = a
a = 4
====
9 sty 22:28
Paula ;))): A w MN będzie teraz tak?
y = a x + b więc
−1 = 2a + b
− 2 = 2 a + b
−1 −(−2) = 2 a − 2a
1 = a
9 sty 22:31
Janek191:
Nie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
M = ( − 2; − 1)
9 sty 22:33
5-latek: Boże przecież Ty jesteś licealistka
9 sty 22:33
Paula ;))): To jak bedzie
9 sty 22:34
Paula ;))): Dobra znalazłam bład
−2 = 2a + b
− 1 = 2 a + b
−2 −(−1) = 2 a − 2a
2 = a
Tak będzie?
9 sty 22:37
Janek191:
− 1 = − 2a + b
− 2 = 2a + b
9 sty 22:38
Paula ;))): bosze jestem głupia
![emotka](emots/1/smutny.gif)
przepraszam was
9 sty 22:40
Paula ;))): To a będzie 4?
9 sty 22:41
Janek191:
cd.
− 3 = 2 b
b = − 1,5
−−−−
2a = − 2 − b = − 2 − (−1,5) = − 2 + 1,5 = −0,5 / : 2
−−−−−
Czy proste pr KL i pr MN są równoległe ?
9 sty 22:42
Janek191:
22.38
Dodajemy stronami równania
9 sty 22:43
Paula ;))): Tak
9 sty 22:46
Paula ;))): Dzięki wielkie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
gdybym cie znała coś bym miała dla cb. Mój nauczyciel od matematyki robimy na
lekcji inne zadania a do
domu 2 razy trudniejsze, których i tak nikt nie robi bo nikt nie rozumie
9 sty 22:49
Janek191:
Dlaczego te proste są równoległe ?
9 sty 22:51
Paula ;))): bo współczynnik kierunkowy wszędzie jest −1/4?
9 sty 22:52
Janek191:
9 sty 22:58
Janek191:
KONIEC
9 sty 22:58