Rozloz wielomiany na czynniki mozliwie najnizszego stopnia
monalisa23: Bardzo proszę o wskazówkę jak to obliczyć
G(x)=2x3−x2−6x+3
9 sty 17:18
9 sty 17:21
Janek191:

g(x) = 2 x*( x
2 − 3) − 1*(x
2 − 3) = ( x
2 − 3)*( 2 x − 1) = ( x −
√3)*(x +
√3)*(2 x − 1)
9 sty 17:47
Janek191:
II sposób:
x =
12 jest miejscem zerowym danego wielomianu
bo
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2*( |
| )3 − ( |
| )2 − 6* |
| + 3 = 2* |
| − |
| − 3 + 3 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 4 | |
| | 1 | |
Wykonujemy dzielenie G(x) przez x − |
| |
| | 2 | |
( 2 x
3 − x
2 − 6 x + 3) : ( x −
12) = 2 x
2 − 6
− 2 x
3 + x
2
−−−−−−−−−−−
− 6 x + 3
6 x − 3
−−−−−−−−
0
oraz
2 x
2 − 6 = 2*( x
2 − 3) = 2*(x −
√3)*(x +
√3)
i dlatego
| | 1 | |
g(x) = 2*( x − √3)*( x + √3)*( x − |
| ) = ( x − √3)*(x + √3)*( 2 x − 1) |
| | 2 | |
9 sty 17:57
monalisa23: jaka kameluna
9 sty 18:06