Wielomiany
kameluna: Obliczcie mi to plis
Rozwiaz rownania;
a. 16x
5−25x
b.49−81x
4
c.10x−5x
3
prosze aby to bylo mozliwie najnizszego stopnia

DZiekuje bardzo za odpowiedzi i poswiecony czas
9 sty 16:34
Jerzy:
weź się dziecko do roboty...bo Twoja wiedza matematyczna jest żadna
9 sty 16:35
olekturbo: 16x5−25x = x(16x4−25) = x(4x2−5)(4x2+5) = x(2x−√5)(2x+√5)(4x2+5)
9 sty 16:36
Jerzy:
podając Ci gotowce pogarszamy Twoją sytuację, a nie pomagamy
9 sty 16:36
Kacper:
9 sty 16:39
kameluna: ale chociaz jedno zadanie
9 sty 16:42
kameluna: Panie Jerzy prosze mnie tu nie obrażać


!
9 sty 16:43
olekturbo: Pan Jerzy nigdzie Cie nie obraził, wyłącznie stwierdził fakt
9 sty 16:45
kameluna: Dobra nie chcecie pomóc to nie
9 sty 16:46
kameluna: Kazdemu moze sie zdarzyc ze poprostu czegos nie rozumie i chce jakas wskazowke
9 sty 16:47
kameluna: A wy od razu wyolbrzymiacie
9 sty 16:48
olekturbo: Masz rozwiązany pierwszy przykład. Teraz Ty z drugim
9 sty 16:48
kameluna: Dzięki bo z tych nerwów nie widziałam ok a moge tu napisac swoj wynik i sprawdzicie , czy
dobrze
9 sty 16:49
olekturbo: ok
9 sty 16:50
Kacper:
Podajesz jedno polecenie, a pod spodem piszesz o czymś innym. Rozróżniasz rozwiązanie równania
od rozkładu na czynniki? Radziłbym wziąć książkę i poczytać.
9 sty 16:52
kameluna: wiwm ze 49 to bedzie 72 a to 81 rozkladam na (92)2 tak?
9 sty 16:53
kameluna: Jakbym miala ksiazke to bym sie tutaj nie prosiala o pomoc
9 sty 16:55
5-latek: 81x4= (9x2)2
9 sty 16:57
kameluna: jak mam tak 16x4−25= x2(16x2−25)=x(4x−5)(4x=5) czy to dobrze czy zle?
9 sty 16:59
Kacper:
Tak to jest, nawet podręcznika się nie kupiło...
9 sty 17:01
kameluna: haha nom niestety
9 sty 17:01
olekturbo: Nie możesz wziąc x2 przed nawias w 16x4−25 ... poza tym ten przykład masz na górze...
9 sty 17:02
kameluna: a dlaczego? nie moge wzasc x2
9 sty 17:03
kameluna: a to zadanko mama dobrze?
2x3−x2−6x+3
x2(x−2)−6(x−2)
x2=6
x=
9 sty 17:07
kameluna: x= pierwiastek z 6 czyli 2 pierwiastki z 3
9 sty 17:10
kameluna: i dalej x=2
9 sty 17:10
olekturbo: co.....
9 sty 17:13
monalisa23:
9 sty 17:14
monalisa23: o ty niezla jestes wogole nie wiesz o co chodzi
9 sty 17:15