Geometria analityczna
Paula ;))): Napisz równanie symetralnej odcinka AB wiedząc, że A=(−1,2) i B=(3,6)
Obliczyłam środek odcinka i nie wiem co dalej. Pomóżcie
9 sty 16:30
olekturbo: y = ax+b
2 = −a+b
6 = 3a +b
b = a+2
6 = 3a+a+2
4a = 4
a = 1
b = 3
y = x+3
Sab = (1,4)
prostopadła
y = −x+b
4 = −1+b
b = 5
y = −x+5
9 sty 16:40
Paula ;))): Tylko w odpowiedzi mam, że prosta wynosi x+y+5=0
9 sty 16:42
Paula ;))): A co to Sab?
9 sty 16:44
Paula ;))): dobra nie ważne wszystko już wiem. A chcesz rozwiązać inne mi?
9 sty 16:44
olekturbo: Według mnie prawidłową odpowiedzią jest x+y−5 =0
9 sty 16:44
olekturbo: Jasne, nie mam co robić
9 sty 16:44
Paula ;))): Dany jest trójkąt o wierzchołkach: A=(3,1) B=(5,5) C=(−1,3).
Czy podane zdania są prawdziwe czy fałszywe?
Wybierz właściwą odp
A. Środkowa boku AC zawiera się w prostej 3x−4y+5=0 Prawda Fałsz
B. Środkowa boku BC zawiera się w prostej 3x+y−10=0 Prawda Fałsz
C. Długość środkowej boku AB jest równa 5 Prawda Fałsz
Proszę o obliczenia
9 sty 16:51
Paula ;))): A czemu w prostopadłej jest −x? To jest taki wzór że y=−x+b
9 sty 16:53
olekturbo: SAC = (1,2)
A) 3−8+5 = 0 prawda
SBC = (2,4)
B) 6+4−10 = 0 prawda
sAB = (4,3)
|sAB| = √42+32 = √16+9 = √25 = 5 prawda
9 sty 16:53
Paula ;))): A dasz jakiś rysunek?
9 sty 16:54
Paula ;))): HALO? Jesteś?
9 sty 17:20
olekturbo: A po co rysunek?
9 sty 17:21
Paula ;))): Już o rysunek mi nie chodzi, tylko prostopadłą w poprzednim zadaniu.
Nie wiem o co tam chodzi wytłumacz mi
9 sty 17:27
9 sty 17:34
Paula ;))): Chcesz dalej robić ? Bo mam jeszcze 2
9 sty 17:35