Ekstrema i monotonicznośc funkcji.
Następny: f(x)=4√x3
Wyznaczy ekstrema funkcji i zbada monotonicznośc.
8 sty 22:21
Jack: pochodna...
przyrownaj do 0...
8 sty 22:23
Następny: | | 3 | | 1 | |
wychodzi pochodna |
| x do − |
| |
| | 4 | | 4 | |
8 sty 22:27
Następny: i to do zera i jak to obliczyc ?
8 sty 22:28
8 sty 22:28
Następny: ale jak obliczyc ten x ?
8 sty 22:30
Janek191: x > 0
| | 3 | | 3 | | 1 | |
f '(x) = |
| x−14 = |
| * |
| > 0 |
| | 4 | | 4 | | 4√x | |
8 sty 22:34
Janek191:
8 sty 22:36
Następny: tak wg. może mógłbym poprosic mail ?
Bo te przykłady co mam rozwiązane nie wiem czy dobrze ?
8 sty 22:52
Następny: a czemu funkcja rośnie w calej dziedzinie ?
8 sty 22:53
Janek191:
Bo f '(x) > 0
8 sty 23:02