Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Izydor: W dziewięciowyrazowym ciągu arytmetycznym, którego pierwszy wyraz jest równy 4, wyrazy:
pierwszy, trzeci i siódmy tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sumę wyrazów tego ciągu
arytmetycznego.
Dobry wieczór. Mógłby mi ktoś uprzejmie pomóc z utworzeniem układu równań do tego zadania?
Byłbym wdzięczny.
8 sty 18:09
===:
a
1=4
a
3=4+2r
a
7=4+6r
a skoro są to kolejne wyrazy ciągu geometrycznego to:
4(4+6r)=(4+2r)
2 ...dalej już banał
8 sty 18:14
Janek191:
x , x + r, x + 2 r, x + 3 r, x + 4 r, x + 5 r , x + 6 r, x + 7 r, x + 8 r
więc
x*( x + 6 r) = ( x + 2 r)2
x = 4
4*( 4 + 6 r) = ( 4 + 2 r)2
8 sty 18:17
Eta:
4, 4+2r, 4+6r −−− tworzą ciąg geom.
to (4+2r)
2=4(4+6r) ⇒ .................. r=0 lub r=2
dla r=0 ciąg stały {4,4,.... ,4} to S
9=4*9
dla r=2
| | 4+20 | |
ciąg {4,6,8,.....,20} to S9 = |
| *9=......... |
| | 2 | |
8 sty 18:18
Eta:
Jaka "głodna zwierzyna"
8 sty 18:19
Izydor: Po prostu staram się któreś z tych sposobów pojąć

. Trochę mi to jak widać zajmuje

.
8 sty 18:20
Izydor: Może wyjdę na głupka ale, że tak się spytam skąd tak właściwie "4(4+6r)=(4+2r)2"?
8 sty 18:24
8 sty 18:28
Izydor: Aha. Dobrze. Dziękuje.
8 sty 18:31