Wykaż..
Juzzie: | | 1 | |
Wykaż, że liczba |
| − √2 , jest liczbą całkowitą . |
| | √2−1 | |
8 sty 16:59
Krzysiek: | −1−√2 | | −1−√2 | | (a−b)2 | |
| * |
| |
| |
| −1+√2 | | −1−√2 | | a2−b2 | |
| 1−2√2+2 | | 3−2√2 | |
| = |
| =−3+2√2 |
| 1−2 | | −1 | |
8 sty 17:11
Juzzie: czyli nie jest liczbą całkowitą ?
8 sty 17:14
Jack: | 1 | | 1 | | √2+1 | |
| = |
| * |
| = √2 + 1 |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | |
√2 + 1 −
√2 = 1
c.n.u
8 sty 17:27
Juzzie: czyli w koncu jak ? bo i tego nie rozumiem
8 sty 17:31
Jack: nwm Co krzysiu tam narobil : D
8 sty 17:35
Krzysiek: | | 1−2−√2 | | 1−2+√2 | |
Pomyliłem się, zamiast |
| , powinno być |
| |
| | √2−1 | | √2−1 | |
I wtedy tam poniżej też napraw ten błąd itd..
8 sty 17:45
Jack: Nie potrzebnie wspolny mianownik wg mnie...
8 sty 17:46
Juzzie: no fajnie, ja to w ogóle nic nie rozumiem z matmy
8 sty 17:50
8 sty 18:03
5-latek: takie zadanko to się liczy w 10 sekund w pamięci
8 sty 19:37