Rozwiąż..
Juzzie: Rozwiąż:
a) {x−8} = 20
b) {x−2} < 6
c) {3−x} ≥ 2
mam z tym jeszcze problem .
8 sty 15:46
===:
rozumiem że to wartości bezwzględne a nie nawiasy kwadratowe
8 sty 15:57
Juzzie: Tak wartości bezwzględne, wytłumaczy mi jak to się robi ?
8 sty 16:08
Janek191:
I x − 8 I = 20
x − 8 = − 20 lub x − 8 = 20
x = − 20 + 8 lub x = 20 + 8
x = − 12 lub x = 28
==================
8 sty 16:11
Jack: wartosc bezwzgledna to inaczej odleglosc od "zera" na osi liczbowej...jako ze to jest odleglosc
to nie moze byc ujemna czyli |−5| = |5| = 5
wiec
a)
|x−8| = 20
stąd
x−8 = − 20 lub x−8 = 20
x = −12 lub x = 28
Nie rozwiazujac algebraicznie mozna zauwazyc, ze |x−8| to inaczej odleglosc od ósemki i to ma
sie rownac 20...czyli odleglosc od 8 ma byc 20 na osi
wiec
8 sty 16:13
Jack:
8 sty 16:14
Jack: A tak wgl to masz tutaj...
1653
8 sty 16:15