Calkowanie przez podstawienie
Danielczyk: Pomocy jak to rozwiazac?
Oblicz calke nioznaczone:
| | ex dx | |
∫ |
| (przez podstawienie) |
| | e2x +1 | |
8 sty 12:31
Jerzy:
ex = t i exdx = dt
8 sty 12:32
Danielczyk: Prosze dokladniej bo nie rozumiem jak liczyc i co potem robic
8 sty 12:37
Jerzy:
| | dt | |
.... = ∫ |
| = arctgt + C = arctg(ex) + C |
| | t2 + 1 | |
8 sty 12:39
Danielczyk: arctg


?
8 sty 12:41
Jerzy:
nie rozumiem
8 sty 12:43
Danielczyk: napisales arctg a skad sie wzial ten arctg ja nie moge tego zrozumiec
8 sty 12:43
Jerzy:
to zapoznaj się z pochodnymi funkcji cyklometrycznych
8 sty 12:44
8 sty 12:45
Danielczyk: juz zrozumialem co zrobiles dzieki
8 sty 12:50
Danielczyk: p(2)
8 sty 12:56