Zadanie maturalne ile czasu potrzeba na opróżnienie zbiornika.
Kleo: Pełen zbiornik z wodą o pojemności 90 m3 można opróżnić przy użyciu dwóch zaworów. W ciągu
jednej godziny przez pierwszy zawór wypływa ze zbiornika o 1,5 m3 wody więcej niż przez
drugi. Czas opróżnienia zbiornika tylko przez pierwszy zawór jest o trzy godziny krótszy od
czasu opróżnienia tego zbiornika tylko przez drugi zawór. Oblicz, w czasie ilu godzin pełen
zbiornik zostanie opróżniony, jeśli woda będzie wypływać przez oba zawory jednocześnie.
6 sty 21:59
Janek191:
V = 90 m
3
v
1 − objętość wody wypływającej z I zaworu w czasie 1 h
v
2 − objętość wody − '' − z II zaworu w czasie 1 h
v
1 = v
2 + 1, 5
t
1 = t
2 − 3
więc
| V | | V | |
| = |
| − 3 / : V |
| v2 + 1,5 | | v2 | |
| 3 | | 1 | | 1 | | v2 + 1, 5 − v2 | |
| = |
| − |
| = |
| |
| V | | v2 | | v2 + 1,5 | | v2*(v2 + 1,5) | |
V = 2 v
22 + 3 v
2
2 v
22 + 3 v
2 = 90
2 v
22 + 3 v
2 − 90 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−90) = 9 + 720 = 729
√Δ = 27
więc
v
1 = 6 + 1,5 = 7,5
| | V | | 90 | | 90 | | 2 | |
t = |
| = |
| = |
| = 6 |
| |
| | v1 + v2 | | 6 + 7,5 | | 13,5 | | 3 | |
t = 6 h 40 min
==========
spr, t
1 = 90 : 7,5 = 12
t
2 = 90 : 6 = 15
t
1 = t
2 − 3 ok
6 sty 22:39
Janek191:
?
6 sty 23:14
kochanus_niepospolitus:
Dostał ... przepisał ... zapomniał podziękować
6 sty 23:47
Eta:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| /*30x(x+1,5) |
| x | | x+1,5 | | 30 | |
30x+45−30x=x
2+1,5x
x
2+1,5x−45=0 Δ=182,25 ,
√Δ=13,5
x=6 to x+1,5=7,5
| | 90 | | 90 | | 2 | |
t= |
| = |
| =6 |
| =6 h 40 min |
| | 6+7,5 | | 13,5 | | 3 | |
Odp: Taki zbiornik zostanie opróżniony przez pracujące dwa zawory jednocześnie
w czasie
6 h 40 min
7 sty 01:51
7 sty 09:24
pipa: a;bp trzeci zawsze ktoś jakaś rybka złapie się na wędkę
7 sty 10:06
Kleo: Bardzo dziękuje za zrobienie zadania. Teraz stało się jasne.

Pozdrowionka!
7 sty 21:46