Ile godzin zajmie opróżnienie zbiornika
westwest: Pełny zbiornik z woda o pojemności 90m3 można opróżnić przy użyciu dwóch zaworów. W ciagu
jednej godziny przez pierwszy zawór wypływa ze zbiornika 1,5m3 wody więcej niż przez drugi.
Czas opróżnienia zbiornika tylko przez pierwszy zawór jest o 3 godziny krótszy od opróżnienia
tego zbiornika tylko przez drugi zawór. Oblicz w czasie ilu godzin pełen zbiornik zostanie
opróżniony jeśli woda będzie wypływać przez oba zawory jednocześnie
6 sty 18:48
===:
90x=(x+1,5)(90−3x)
90x=90x−3x
2+135−4,5x
3x
2+4,5x−135=0
x
2+1,5x−45=0
x=6
dalej sam
6 sty 19:03