trygonometria
Metis: sin2x+cos2x=0
sin2x+cos2x−sin2x=0
Z "1"
sin2x+1−sin2x−sin2x=0
sin2x+1−2sin2x=0 /*(−1)
sin2x−sin2x−1=0
Co mogę zrobić ?
6 sty 16:51
Jack: sin 2x+ cos2x = 0
sin 2x = 2sinx cosx
cos2x = cos2x − sin2x...
stąd
...= 2sinx cosx + 2 cos2x − 1 = 0
2cos2x + 2sinxcosx −1 = 0
delta...
6 sty 16:53
Eta:
cos(2x)≠0
to tg(2x)= −1 ⇒ .........
6 sty 16:55
Jack: @Eta
no wlasnie tak mysle, czy dzielac przez cos2x nie usuwamy jakichs mozliwosci?
6 sty 16:55
Eta:
cos(2x) i sin(2x) nie mogą się jednocześnie zerować
więc możemy dzielić obustronnie przez cos(2x)≠0 ( bez straty rozwiazań
6 sty 16:57
Metis: sin2x=−cos2x / cos2x
tg2x=−1
Nie lubię takiego dzielenia
6 sty 16:57
Metis: Dzięki
Eta
6 sty 16:58
Eta:
A ja "nie lubię" ..... np: ..........
6 sty 16:58
Eta:
Inny sposób
cos(2x)= sin(−2x)
.....................
6 sty 17:00
Jack: @Metis
potem juz z gorki...
tg2x = −1
stąd
stąd
tg
2x − 2tgx − 1 = 0...
delta
6 sty 17:00
Metis: @Jack
Wiem
6 sty 17:01
Jack: Etamoglabys wyjasnic "nie moga sie jednoczesnie zerowac"...no nie moge tego nigdy ogarnac,
wiem ze to tak dziala ; D
6 sty 17:02
Eta:
" z górki" ?

( po co ta "Δ" ?
| | π | |
tak : tg(2x)=−1 ⇒ 2x= − |
| +kπ ⇒ x=............ |
| | 4 | |
6 sty 17:03
Jack: tia...faktycznie
6 sty 17:03
Eta:
Czy : 1+0 =0? i czy 0+1= 0?
i wszystko jasne
6 sty 17:04
Eta:
"tia..."
6 sty 17:05
6 sty 17:06
Dżin:
Metis
na takie zadania jest sprytny wzór:
A*sin(x)+B*cos(x)=
√A2+B2sin(x+α)
gdzie α jest kątem zawartym pomiędzy dodatnią półosią OX a odcinkiem łączącym punkty (0,0) i
(A,B)

Czyli:
| | π | |
sin(2x)+cos(2x)=√2sin(2x+ |
| ) |
| | 4 | |
a z takiej postaci łatwo odczytać rozwiązania
6 sty 19:07
Kacper:
Dżin na maturze musiałbyś go uzasadnić, potrafisz?
6 sty 19:43
Dżin: Kacper Potrafię, oto dowód:
z rysunku wiadomo, że:
| | A | | B | |
cosα= |
| oraz sinα= |
| |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
następnie:
sin(x+α)=cosαsin(x)+sinαcos(x)
| | A | | B | |
sin(x+α)= |
| sin(x)+ |
| cos(x) |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
Podsumowując:
| | A | | B | |
√A2+B2sin(x+α)=√A2+B2*( |
| sin(x)+ |
| cos(x))=A*sin(x)+B*cos(x) |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
6 sty 23:37