Stereo metria
Jack:

Przekroj ostroslupa prawidlowego czowrokatnego
przechodzi
wierzcholek −>
przekatna podstawy
Uzyskany trojkat jest rownoboczny o polu "P"
Przedstaw objetosc...(za pomoca P oczywiscie)
wg moich obliczen...skoro ten czerwony to P i jest rownoboczny...to
skoro przekatna podstawy to a
√2, no to krawedz boczna tego ostroslupa to tez a
√2
wiec pole by musialo byc
ale wtedy nie wyjdzie dobry wynik
| | 2 | | √3 * P | |
powinno byc |
| P * √ |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 sty 16:47
Jack: przynajmniej wg odp...
6 sty 16:50
Jack: up...
6 sty 17:02
Kacper:
up up
6 sty 17:10
Kacper:
Pierwsza uwaga... liczysz pole podstawy jak pole trójkąta?
6 sty 17:12
Jack: ? Pole trojkata...
6 sty 17:12
Kacper:
Dobra, zaraz policzę i dam rozwiązanie, o ile
Eta mnie nie ubiegnie
6 sty 17:14
utem:
Dobrze liczy, to pole przekroju.
Jack, licz dalej ,wszystko dobrze wychodzi.
| | a√2 | |
Możesz policzyć jako objętość dwóch ostrosłupów o podstawie P i wysokości |
| |
| | 2 | |
a oblicz z tego wzoru, co wyznaczyłeś a
2.
6 sty 17:15
Jack:

to wysokosc oblicze z (patrz rysunek)
stad
Podstawiajac tamto a
2
H =
√3 * P (gdzie P to pole tego trojkata rownobocznego − płaszczyzny)
6 sty 17:18
Kacper: Przekrój jest trójkątem równobocznym, zatem
| | a2√3 | |
P= |
| , gdzie a to krawędź boczna ostrosłupa. |
| | 4 | |
| | 4P | |
Z tego wynika, że a=√ |
| |
| | √3 | |
| | d2 | | 4P | | 2P | |
Liczymy pole podstawy: Pp= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2√3 | | √3 | |
| | a√3 | | | | √P*√3 | |
Wysokość ostrosłupa: H= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4√3 | |
Objętość:
| | 1 | | 1 | | 2P | | √P*√3 | | 2P | | √P | |
V= |
| *Pp*H= |
| * |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | √3 | | 4√3 | | 3 | | 4√3 | |
Zaraz sprawdzę, czy wszystko ok
6 sty 17:26
Jack: @Kacper...skad masz ze "a" to krawedz boczna ostroslupa...skoro przekroj to trojkat rownoboczny
o boku a√2, bo przekatna kwadratu...
6 sty 17:41
Kacper:
Ja sobie przyjąłem a jako krawędź boczną ostrosłupa, bo z twoimi oznaczeniami, to tylko się
miesza wszystko.
6 sty 17:43
Jack: no ja tez...
skoro a to krawedz boczna ostroslupa
to przekatna kwadratu to a
√2 czyli bok tego trojkata rownobocznego
stad
6 sty 17:46
Kacper:
Nie rozumiesz... Skoro a to krawędź boczna, to przekątna podstawy to też a.
Ty piszesz, że to a√2.
6 sty 17:48
Jack: a, faktycznie pardon...ja przyjalem "a" jako krawedz podstawy ostroslupa...wtedy krawedz boczna
to a√2
6 sty 17:49
Kacper:
6 sty 17:51
Jack: aczkolwiek nadal mi owy wynik nie wychodzi...
| | 2P | | P * √3 | | 2P | |
mi wyszlo |
| * √ |
| czyli wlasciwie |
| * √P |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
6 sty 17:53
Kacper:
Zrób jeszcze raz rysunek i podaj obliczenia, lub chodź na gg
6 sty 17:54
utem:

Wg Twojej pierwszej koncepcji:
P
ΔBDS=P
|DB|=a
√2
a=
√2P√3
| | 1 | | 2P | | √6 | |
V= |
| * |
| * |
| *√2P√3= |
| | 3 | | √3 | | 2 | |
| | P*√2 | | P*√2 | |
= |
| *√2P√3= |
| *√2*√P√3= |
| | 3 | | 3 | |
====================
6 sty 18:35
utem:

II sposób.
Rozcinamy ostrosłup wzdłuż podanego przekroju:
Ozn.
DB=a
| | 1 | | 2P | | a | |
V=2* |
| *PΔBDS*|OA|= |
| *P* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
a=2
√P√3
====================
6 sty 18:46
Kacper:
2 sposób mnie się podoba
6 sty 18:48
utem:
Dziękuję.
6 sty 18:52
Jack: Dzięki wielkie
6 sty 19:28