matematykaszkolna.pl
Dzien dobry Jack: Mam pytanie do użytkownika Eta Czy moglabys wypisac chociaz kilka tych magicznychwzorkow z planimetrii np. (P1+P2)2 to pole trapezu, gdzie P1 i P2 to pola wyznaczone przez przekatne...
3 sty 15:47
Eta: Wpisz w wyszukiwarkę forumową "Eta trapez''.........( i ujrzysz wszystkie "magiczne" wzorki emotka
3 sty 15:49
Eta: "Użytkownik" Jack .... jeszcze mnie nie przeprosił ..... ( kiedy to zrobi ?
3 sty 15:51
5-latek: Władysław Wójtowicz Tablice Matematyczno −Fizyczne Czterocyfrowe
3 sty 15:52
5-latek: Eta emotka A gdzie teraz w taki snieg będzie chłopak jechal z Poznania w lubelskie z kwaitami emotka
3 sty 16:01
Kacper: I chcesz się ich na pamięć nauczyć?
3 sty 16:01
5-latek: Kacper ja cie zamorduje Dlaczego nie piszsesz czy materialy i ksiazka doszla ?
3 sty 16:06
Jack: Nie rozumiem o co chodziemotka]
3 sty 16:09
Jack: Kacper tak, a co? xD
3 sty 16:09
5-latek: Nie musisz się ich uczyc na pamięć . masz je w karcie wzorow . To nie te czasy kiedy ja pisałem mature i nalezalo znac wzory na pamięć )nie można wtedy było korzystać z tablic )
3 sty 16:13
Metis: Tych ciekawszych w kartach nie ma emotka
3 sty 16:17
Kacper: Nie bardzo możesz z nich skorzystać, bo te mniej znane trzeba uzasadnić, by móc wykorzystać.
3 sty 16:19
Jack: no wlasnie...a uzasadnianie dluzej potrwa niz cokolwiek innego
3 sty 16:26
Jack: Eta no dobra, przepraszam, tylko nadal srednio wiem o co chodzi... i czy wzorek (k+1)2 * P2 moglabys wyprowadzic ? : (
3 sty 16:34
3 sty 16:43
Kacper: Szukaj było wielokrotnie.
3 sty 16:43
Eta: A jak się ma "lenia" ? .... emotka
3 sty 16:44
Jack: a, dziekuje serdecznie
3 sty 16:45
Jack: nie moglem znalezc ; /
3 sty 16:48
Jack: a jakies inne wzorki z planimetrii albo z czegokolwiek innego ? : D
3 sty 17:01
3 sty 17:10
3 sty 17:11
Jack: środkową trójkąta akurat znam : D
3 sty 17:13
Eta: Nie ucz się wzorów na pamięć!(po to masz na maturze kartę wzorów! Rozwiązuj zadania , to nabierzesz wprawy i z łatwością wyprowadzisz każdy "wzorek". Zadania typu "wykaż" to nic innego jak wyprowadzanie takich zależności z których później możesz korzystać. Jeżeli ich nie zapamiętasz, to zawsze wyprowadzisz ( "wykażesz", "udowodnisz" Matematyka to nie nauka "na pamięć" !...... tylko logiczne myślenie! Zatem do pracy! ....... powodzenia emotka
3 sty 17:15
Jack: Eta to bylo zartem powiedziane... Jak widze jakis "magiczny" wzorek, to po prostu jestem ciekaw skad jest...a jak widze jakis banalny dowod, to mowie ze wzorek warto znac na pamiec bo na luzie mozna go wyprowadzic...
3 sty 17:35
Jack: Z drugiej strony bez sensu uczyc sie na pamiec skoro mozna na luzie wyprowadzic... ciekawe , hmm
3 sty 17:38