POMOCY
pawel: wiedząć że alfa i beta sa katami ostrymi trójkąta prostokątnego i spełniona jest równość 4sin2
alfa − 5sin2 beta= 1
oblicz:
a) wartośc funkcji sinus cosinus i tangens kąta alfa
b)wartość wyrażenia sin alfa * cos beta + cos alfa * sinus beta + tg alfa * tg beta
c) miary katów alfa i beta z dokładniościa do 1 stopnia
2 sty 20:17
Janek191:
sin β = cos α
2 sty 20:38
pawel: z czego to wywnioskowałeś ? bo w zadanku nie widzę, żeby było napisane
2 sty 20:50
2 sty 20:51
Jack:

α , β − kąty ostre
2 sty 20:54
Janek191:
więc
sin β = cos α
2 sty 20:56
Jack: b)wartość wyrażenia sin alfa * cos beta + cos alfa * sinus beta + tg alfa * tg beta
sin alfa * cos beta + cos alfa * sinus beta = sin (α + β)...
| | sin α | | sin β | |
tg alfa * tg beta = |
| * |
| |
| | cos α | | cos β | |
Podstawiajac sin α = cos β oraz cos α = sin β
| | cos β | | sin β | |
... = |
| * |
| = 1 |
| | sinβ | | cos β | |
2 sty 21:02
Jack: czyli b)
sin (α + β) = 1
tg alfa * tg beta = 1
Suma 1+1 = 2
2 sty 21:06
pawel: dobra ale co zrobiłem z sin( alfa + beta ) ? jaka to własność że skróciłeś ?
2 sty 21:16
pawel: chodzi mi o to że sin(alfa + beta) = 1 skąd to wziąłes ?
2 sty 21:20
pawel: ok rozumiem b ale co z reszta?
2 sty 22:21
Jack: z tablic maturalnych/kart wzorow
sin (α + β) = sin α cos β + cosα sinβ
2 sty 22:22
Jack: a jak masz wyzej w postach trojkat to skoro jest on prostokatny a trojkat lacznie ma 180
stopni...
to 180 − 90 = 90
czyli alfa + beta musza miec lacznie 90 stopni
2 sty 22:24
Jack: musisz rozwiazac nierownosc...
4sin
2 α − 5sin
2 β= 1
Wiemy , ze sin β = cos α więc
4sin
2α − 5 cos
2α = 1
cos
2 α = 1− sin
2α <−−jedynka trygonometryczna
4sin
2α − 5(1−sin
2α) = 1
4sin
2α − 5 + 5sin
2α = 1
9 sin
2α = 6
| | 2 | | 2 | |
sin α = − √ |
| <−−warunek odpada bo alfa jest ostry... lub sin α = √ |
| |
| | 3 | | 3 | |
czyli
2 sty 22:33
Jack: stąd bierzesz ile jest cosinus
skoro
| | 2 | |
to cos2α = 1− sin2α czyli cos2α = 1 − |
| |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | |
cos α = |
| lub cos α = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
skoro kąt alfa jest ostry to cosinus jest dodatni... stąd
| | sin α | |
tg α = |
| = ... = √2 |
| | cos α | |
Odczytac z tablic przyblizone wartosci umiesz?
2 sty 22:37