wykaż, że
matura: niech a=log12 2. wykaż, że log6 64 = 6a1−a
2 sty 20:10
utem:
| | log12(64) | | log12(26) | |
log6(64}= |
| = |
| = |
| | log12(6) | | log12(12:2) | |
| | 6log12(2) | | 6a | |
= |
| = |
| |
| | log12(12)−log12(2) | | 1−a | |
2 sty 20:19
matura: mógłbyś po kolei krok po kroku napisać jak to robiłeś? chcę to zrozumieć, a nie tylko przepisać
2 sty 20:25
matura: to nie jest udowodnione
2 sty 20:26
Janek191:
Jest

Popatrz na wzór na zamianę podstawy logarytmu
2 sty 20:29
Jack: jak to nie jest, przeciez kolezanka wszystko dobrze napisala...
2 sty 20:29
Metis: Na maturze 0 pkt.
Trzeba wyjść od a=log12 2
2 sty 20:31
Jack: a niby czemu Metis?
2 sty 20:33
Jack: wychodzi sie od tego co trzeba udowodnic...
musisz udowodnic ze log6 64 =...
to piszesz L − lewa strona, P − prawa
i przeksztalcasz tak dlugo az L = P
2 sty 20:34
Metis: Wyjście od tezy.
2 sty 20:34
utem:
1) zamiana log
6(64) na log o podstawie 12
wzór
2)log
1264=log
12(2
6)=6 log
12(2)
wzór
log
a(b
n)=nlog
a)b)
3) 6=12:2
log
12(12:2)=log
12(12)−log
12(2)=1−log
12(2)
Wzór :
log
a(b:c}=log
a(b)−log
a(c)
4) podstawienie za log
12(2) liczy a.
| | 6a | |
5) otrzymujesz wzór |
| |
| | 1−a | |
cnw
2 sty 20:35
matura: jednak w porządku, nie doczytałam

wszystko dobrze Metis
2 sty 20:35
Janek191:
Metis ma rację

a = log
12 2
więc
log
6 64 = ... itd. jak utem:
2 sty 20:36
2 sty 20:36
utem:
Metis , mylisz pojęcia, została wykazana równość.
Nie założyłam tej równości, lecz do niej doprowadziłam.
2 sty 20:37
Jack: Szczerze watpie zeby tak robili...
wg mnie rozwiazanie Mili jest jak najbardziej poprawne...
2 sty 20:37
Eta:
| 1 | | a−1 | | a | |
| =1+log26 ⇒ log26= |
| to log62= |
| |
| a | | a | | a−1 | |
2 sty 20:39
Eta:
Dowód podany przez
Milę jest też poprawny
2 sty 20:40
Metis: Racja
M 
Ja na próbnej za a wstawiłem liczbę i otrzymałem 0.
2 sty 20:40
Eta:
Zapomniałam ... "przez
utem" ( pomyliłam z
Milą
2 sty 20:42
utem:
Przecież tam też przekształcają lewą stronę równości, doprowadzają do postaci, aby skorzystać z
założenia.
2 sty 20:42
Jack: Eta a ja jak zawsze nie rozumiem twojego rozwiazania...
jak przeszłaś z postaci
| 1 | | a−1 | |
| = 1 + log2 6 do log26= |
| ? |
| a | | a | |
2 sty 20:42
Eta:

Wszędzie miało być (1−a) znów chochlik namieszał
2 sty 20:46
utem:
Ja podstawiałam za log12(2) liczbę 2, czyli korzystałam z założenia.
2 sty 20:46
2 sty 20:47
p: zrobiłam to tak samo jak utem z tym że tak jakby w drugą stronę, czy tak też jest dobrze?
2 sty 20:59
Jack: | | 6a | |
w sensie wyszedles od zalozenia |
| |
| | 1−a | |
2 sty 21:07
p: tak
2 sty 21:27
p: zaczęłam od 6log12 2 /1−log12 2 i skończyłam na log12 64/log12 6
2 sty 21:29
Metis: Własnie tak jest źle.
2 sty 21:29
p: ....
2 sty 21:31
Eta:
@Metis
Będzie dobrze jeżeli poprzedzisz komentarzem:
Załóżmy ,że taka równość zachodzi to przekształcam ją równoważnie
i masz dojść do prawdy z założeniem , czyli,że log122=a
wtedy piszesz,że taka równość zachodzi
i nie ma prawa być ( 0pkt)
ale komentarz konieczny
2 sty 21:33
p: czyli gdybym umieściła taki komentarz, to będzie dobrze?
2 sty 21:39
Metis: Tak
2 sty 21:41
Metis: Dziękuje
Eta
2 sty 21:41
Eta:
Tak ..... ale komentarz koniecznie !
2 sty 21:41
Jack: tak samo jak mialem na meczach matematycznych...kolega zaczal zadanie "od drugiej strony" ale
dal komentarz ze bedzie wykonywal dzialania rownowazne z zalozeniem, czy jakos tak i cos tam
jeszcze dodal...i wtedy sie zgadzalo
2 sty 21:46
p: ja również dziękuję
2 sty 22:24