Trygonometria
Jack: Przeprasza , ze pytam o tak banalne rzeczy, ale czasem mam dylematy...
powiedzmy ze mi wyszlo
sin 3x = 0 lub cos 2x = 0
Najpierw wezmy sinusa... to sie robi w ten sposob?
odczytuje kiedy sin x = 0 (widze ze dla k π , k∊C)
wtedy
3x = k π
czyli
k π
x =
3
Teraz cosinus 2x
π
cosinus x = 0 dla
+ k π , k ∊ C
2
π
czyli 2x =
+ k π
2
π
k π
x =
+
4
2
Czy na tym to polega czy cos myle ?
Z gory dziekuje
2 sty 20:28
utem:
Wszystko w porządku.
2 sty 20:48
Jack: ok, dzieki wielkie
2 sty 20:48
Eta:
2 sty 20:49
Jack:
1
a jak bym mial cos 2x =
2
a nie...bo to tak samo czyli odczytuje dla cos x i potem dziele przez 2 ...dobra dzieki wielkie