przed kolokwium
magdaC: Pomoże ktoś?: Znajdź macierz powinowactwa prostokątnego o skali 5 względem prostej x−y = 0
1 sty 12:30
Jack: w jakim temacie/dziale to znajde? : D
1 sty 12:35
magdaC: algebra liniowa
1 sty 13:16
1 sty 13:19
Jack: Powinowactwem prostokątnym o skali k względem prostej L: ax +by + c = 0 nazywamy takie
przekształcenie płaszczyzny, w którym obrazem punktu P jest punkt P' taki, że
wektor QP'= k * wektor QP, przy czym punkt Q jest rzutem prostokątnym punktu P na
prostą L.
Niech P = (x,y)
L: x−y = 0
[a,b] = [1, −1] wektor prostopadly do prostej
Znajdujemy rzut punktu P na prosta L :
Q = P + t[a,b] = (x+ta , y+tb) = (x+t, y−t)
Punkt Q ∊ L − współrzędne puktu Q spełniają równanie prostej.
1( x + t )− 1( y − t ) = 0
stąd
1 sty 13:36
Jack:
Twoja skala k = 5
Prosta L = x−y = 0
P'= (x' y') =
Q +
k(P − Q) =
(x + ta, y + tb) +
k(x − x −ta, y −y − tb) =
= (x + ta −kta, y +tb −ktb) = ( x − at*(k−1), y − bt*(k−1) ).
P'= (x' y') = (x− t(5−1)) , y−(5−1) * (−1)t) = (x−4t , y+ 4t) =
| | 1 | | 1 | |
= (x−4( |
| (y−x)), y+4( |
| (y−x)) ) = (x−2y +2x , y+2y−2x) = (3x −2y, 3y−2x) |
| | 2 | | 2 | |
Zapisac macierzowo chyba umiesz?
Mozesz sprawdzic czy nie ma bledow w rachunkach
1 sty 14:02
Jack: Nikt nie komentuje?
1 sty 15:13