macierz
zadanie: rozwiaz podane rownania poslugujac sie macierzami odwrotnymi
jezeli to jest dobrze to co dalej trzeba zrobic?
29 gru 19:00
Krzysiek: MXA=B
X=M−1BA−1
czyli musisz jeszcze wyznaczyć A−1
29 gru 19:02
zadanie: dziekuje
29 gru 19:17
zadanie: Stosujac wzor det(M*N)=det(M)*det(N) uzasadnij, ze jesli M jest macierza odwracalna, to
| | 1 | |
det(M−1)= |
| /*det(M) (bo det(M)≠0) |
| | det(M) | |
det(M
−1)*det(M)=1
korzystajac ze wzoru podanego w zadaniu mam:
det(M
−1*M)=1
det(1)=1
1=1
L=P
koniec dowodu
moge prosic o sprawdzenie?
29 gru 19:32
Krzysiek: ja to bym wyszedł od tego,że
det(M*M−1)=1 (żeby nie korzystać z tego co mamy udowodnić)
korzystając z tego wzoru mamy:
det(M)*det(M−1)=1
czyli det(M−1)=(det(M))−1
29 gru 19:42
zadanie: dziekuje
29 gru 19:49
zadanie: Znajdz macierze nastepujacych przeksztalcen liniowych:
a) rzutu prostokatnego na prosta ax+by=0
b) powinowactwa prostokatnego o skali 5 wzgledem prostej x−y=0
moge prosic o pomoc?
nie rozumiem tego zadania
29 gru 20:32
Krzysiek: a)A=(x1,y1)
prosta prostopadła do danej prostej to:
−bx+ay+C=0
przechodząca przez punkt A :
−bx1+ay1+C=0
czyli C=bx1−ay1
porównując dwie proste ze sobą:
−bx+ay+bx1−ay1=0
ax+by=0
z drugiego równania mam: y=−a/bx
wstawiam do pierwszego:
−bx−a2/bx+bx1−ay1=0
x=b(bx1−ay1)/(b2+a2)
y=−a(bx1−ay1)/(b2+a2)
czyli (x1,y1)→(x,y)=(b/(a2+b2)(bx1−ay1), −a/(a2+b2)(bx1−ay1))
f(x,y)=(b/(a2+b2)(bx1−ay1), −a/(a2+b2)(bx1−ay1))
macierz tego przekształcenia (w bazach kanonicznych)to
I kolumna to f(1,0) , II kolumna f(0,1)
mam nadzieję,że nie ma błędu
29 gru 20:53
zadanie: dziekuje
29 gru 21:19
zadanie: punkt A lezy na ktorej prostej?
29 gru 22:19
zadanie: rozumiem, ze punkt A lezy tylko na prostej −bx+ay+C=0 natomiast punkt (x,y) jest punktem
przeciecia sie prostej ax+by=0 z prosta −bx+ay+C=0.
czy tak?
29 gru 22:24
Krzysiek: szukasz rzutu punktu A na daną prostą ax+by=0
więc biorę jakaś prostą a1x+b1y+C=0 (która ma być prostopadła do prostej z zadania i ma
przechodzić przez punkt A )
i wyznaczasz w ten sposób a1,b1,C
punkt wspólny tych dwóch prostych to szukany rzut.
29 gru 22:28
zadanie: wyszla mi taka macierz:
| ( (b2)/(a2+b2) ) −(ab/(a2+b2) ) | | | −(ab/(a2+b2) ) ( (a2)/(a2+b2) ) | |
| |
|
| |
dobrze?
29 gru 22:50
zadanie: prosilbym o sprawdzenie
29 gru 23:06
Krzysiek: tak mi wyszło ale nie wiem czy nie ma gdzieś błędu rachunkowego.
29 gru 23:09
zadanie: a mozna to jakos sprawdzic czy ta macierz jest dobra?
29 gru 23:14
Krzysiek: np. dla a=b=1, i dla A=(2,0)
rzut powinien mieć współrzędne (1,−1)
i f(2,0)=(1,−1) więc ok.
29 gru 23:29
zadanie: dziekuje
30 gru 14:45