monika...
ewela: Monika kupuje pieczywo za 4,28, pięć jogurtów po 1,85 każdy, ser za 7,38, pomidory za 5,99 oraz
ciastka za 4,15. Oszacowała wartość zakupów na 30 zł.
Popełniony przez Monikę błąd względny w zaokrągleniu do części setnych wynosi:
a) 0,06
b) 0,05
c) 0,04
d) 0,03
1 sty 10:08
1 sty 11:18
ewela: 4,28+5*1,85+7,38+5,99+4,15=31,05
ΔX=|X−Xz|=|31,05−30|=1,05
blad wzgledny=Δx/x*100%=1,05/31,05*100%=3,382%
tyle wychodzi z obliczen wiec która odpowiedz
2 sty 19:30
Janek191:
d) 3,382 % ≈ 0,03
2 sty 19:32
ewela:
2 sty 19:37