niewymierności
matematyk: jak usunąc niewymierność z mianownika?
31 gru 09:46
31 gru 09:49
31 gru 09:50
matematyk: | √3−1 | | √3+1 | | 3−1 | | 2 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| √3+1 | | √3+1 | | 3+1 | | 4 | | 2 | |
31 gru 10:44
5-latek: Nie pisz bzdur .
masz przecież wzorzec liczenia
31 gru 10:46
matematyk: | 6 | | √14+√11 | | 6(√14+√11) | |
| * |
| = |
| = |
| √14−√11 | | √14+√11 | | 14−11 | |
2(
√14+
√11)
31 gru 10:50
matematyk: a na tym pierwszym sie zaciąłem
jakieś zaćmieniue
31 gru 10:55
5-latek: | √3−1 | | √3−1 | | (√3−1)2 | |
| * |
| = |
| = licz dalej |
| √3+1 | | √3−1 | | 2 | |
31 gru 10:59
5-latek: | | √3+1 | |
Jeśli pomozysz przez |
| to w mianowniku dalej masz niewymierność bo |
| | √3+1 | |
(
√3+1)
2= 3+2
√3+1= 4+2
√3 (teraz widać przez co należy pomozyc licznik i mianownik ?
I nauczyć się wzorow skroconego mnożenia
31 gru 11:02
31 gru 11:05
matematyk: odetkało mnie, dzięki
31 gru 11:05
5-latek: No i gitara
31 gru 11:07