funkcja liniowa
Nadro: Dla jakich wartości parametru k układ równań jest oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny?
x−y=2
kx+2y=4
Najlepiej to zrobić metodą wyznaczników mógłby ktoś to rozpisać ? Z góry dzięki
30 gru 18:56
Kacper:
A znasz tę metodę? Poczytaj
1192
30 gru 18:58
Nadro: Znam i o tą metodę mi przecież chodziło ale nie wiem jak to potem zainterpretować
30 gru 19:06
Kacper:
Przecież masz tam opisane. Czekasz po prostu na gotowca, bo nie chce ci się podstawić swoich
danych?
Rozwiąż ten układ, w takim razie przy użyciu metody wyznaczników.
30 gru 19:09
Nadro: W=2+k
Wx=8
Wy=4−2k
To już zrobiłem dawno
Skoro W ma być różne od 0 to w=k=−2
Dalej zobaczę jeszcze
30 gru 19:16
Nadro: k różne od −2
30 gru 19:19