szereg geometryczny oblicz
Anka: Pomocy koszmarna suma nie znalazłam nigdzie podobnego zad nie mam pojęcia jak to obliczyć
| √2+1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... |
| √2−1 | | 2−√2 | | 2 | |
30 gru 13:58
===:
ile razy jeszcze

To wczoraj była kaszana
30 gru 13:59
Anka: Wczoraj nic nie dodawałam chyba ktoś ma taki nick jak ja
30 gru 14:27
oskar98: Witam!
Temat był już poruszany wiele razy na forum!
Następnym razem użyj opcji szukaj!
Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku.
30 gru 14:28
Jack: oskar98 sie podszywa, takze spokojnie

szereg czyli
|q| < 1
q = (
√2+1)
2
30 gru 14:32
Anka: No chyba nie
30 gru 14:33
Jack: o kurcze
faktycznie nie
30 gru 14:38
Mila:
Anka Na forum nie używamy wulgaryzmów.
| | √2+1 | | (√2+1)2 | |
a1= |
| = |
| =(√2+1)2=3+2√2 |
| | √2−1 | | 2−1 | |
| | 2+√2 | | (2+√2)*(3−2√2) | | 2−√2 | |
q= |
| = |
| = |
| |
| | 2*(3+2√2) | | 2*(9−8) | | 2 | |
|q|<1⇔szereg jest zbieżny
| | 3+2√2 | |
S= |
| =... po przekształceniu |
| | 1−12*(2−√2) | |
=4+3
√2
=================
30 gru 16:48
Jack: kazdy wynik mozna doprowadzic do normalnej postaci

chociazby poprzez usuwanie niewymiernosci...
30 gru 16:50
Kacper:
Mila zapraszam do tematu
310790 i zerknij na zadanko. Toczyła się tam pewna dyskusja
czy trójkąt z zadania jest równoramienny.
30 gru 16:54
Anna ta która dodała zadanie : Dziękuję bardzo ta która użyła wulgaryzmu to nie ja.
30 gru 17:18
utem:

Właśnie żarty (prymitywne) robi sobie nudząca się dziatwa.
30 gru 18:26