wykaz, ze
few:

| | |AC|*|CB| | |
Wykaż, że jeżeli |AD|+|BE|=|CF| to |AB|= |
| |
| | |AC|+|CB| | |
Kolorem pomarańczowym są zaznaczone wysokości trójkąta.
30 gru 10:18
Kacper:
Czyżby jakiś konkurs?
30 gru 10:33
few: nie, z arkuszy maturalnych
30 gru 10:39
Jack: Proponuje uzyc 3 wzory na pole trojkata..kazdy z inna wysokoscia
30 gru 10:41
Jack: Ulozyc*
30 gru 10:41
Kacper:
Z jakich jeśli można wiedzieć?
30 gru 10:41
Kacper:
Jack możesz się wykazać
30 gru 11:15
Jack: Hehehe
30 gru 11:23
===:
oczywista oczywistość
30 gru 11:49
Eta:
|AB|=c , |AC|=b, |BC|=a , |AD|=h
A, |BF|=h
b , |CD|=h
C
| | b | | b | |
ha= |
| *hb , hc= |
| *hb |
| | a | | c | |
| b | | b | | ab | |
| *hb+hb= |
| *hb /:hb ⇒c= |
| |
| a | | c | | a+b | |
| | |AC|*|CB| | |
|AB|= |
| |
| | |AC|+|CB| | |
c.n.w
30 gru 11:59
===:
albo wprost
| |AB|*|AC|+|AB|*|BC| | |
| =1 |
| |AC|*|BC| | |
30 gru 12:09
30 gru 12:27
Jack:

@
Eta
Jak Ty z tego takie równania ułożyłaś
te odcinki sa bez sensu : o
30 gru 12:59
Kacper:
Zapewne pomyłka, bo |AF|=hA, |BE|=hB, |CD|=hC
30 gru 13:02
===:
skoro |AD|+|BE|=|CF|
... to masz trójkąt równoramienny w którym 2|AB|=|BC|=|AC|
30 gru 13:07
few:
Trójkąt ABC jest równoramienny? Przecież tak być chyba nie musi
30 gru 13:13
===:
... MUSI

!

Przeczytaj post
Jacka z 10:41
30 gru 13:17
Jack: @Kacper mam taka nadzieje, bo inaczej, to ja wgl sie nie znam na ukladaniu rownan w
trojkacie ; d
30 gru 13:19
===:
to Ty
Jack nakaszaniłeś w swoim rysunku z 12:59 ... a potem "masz migawy"
do mojej Kumpeli
Ety 
(nakręciłeś w oznaczeniu punktów ... porównaj z rysunkiem wyjściowym)
30 gru 13:32
few:
To dlaczego ja narysowałem trójkąt, który spełnia warunki zadania i nie jest równoramienny?
30 gru 13:34
Jack: @
===
o kurcze, faktycznie cos nachrzanilem...ale jak rysowalem na kartce to tez mi nie
wyszlo...czytac chyba nie umiem

]
30 gru 13:42
===:
... z przeproszeniem pierdoły narysowałeś ... sprawdź czy na Twoim rysunku
zachodzi |AD|+|BE|=|CF|
30 gru 13:44
===:
to do
few
30 gru 13:45
Jack:

Ale zreszta i tak wyjdzie badziewie xD
w sensie chyba
Eta miala co innego na mysli ^^
30 gru 13:47
===:
Jack ... chyba Cię zaćmiło

Ona tzn
Ecinka zapisała dokładnie ro co Ty napisałeś w poście z 10:41 (chyba że to nie Ty
?)
h
a*a=h
b*b
30 gru 13:55
30 gru 14:06
few:
Coś się nie zgadza? Nigdzie nie ma informacji, że to ma być trójkąt ostrokątny.
Nie potrafisz logicznie mi wytłumaczyć tego, że niby ten trójkąt ma być równoramienny, a mój
rysunek dowodzi, że być nie musi.
30 gru 14:20
few:
Mój błąd, bo taki rysunek zrobiłem na początku.
30 gru 14:21
few:
Na dodatek agresywny jesteś, obraziłem cię gdzieś?
30 gru 14:22
Jack: ===
[Jack] , Jack i Jack to ja.
Radze przeczytac dokladnie jak paniEta oznaczyla owe boki i wysokosci oraz porownac na
rysunku
30 gru 14:22
few:
Jack nie radzę go słuchać, bo napisał rozwiązanie i jak chciałem dopytać dlaczego, to zaczął
mnie obrażać.
ps. Pani
Eta serdecznie dziękuję

Proszę kogoś o
obiektywne wypowiedzenie się w tej sprawie
30 gru 14:25
few:
Widzę, że nie można normalnie pomocy dostać...
30 gru 14:39
utem:
| | a | | b | |
Jeżeli c= |
| albo c= |
| , to wtedy Δ przy podanych założeniach w zadaniu, jest |
| | 2 | | 2 | |
równoramienny, bo
a*(a+b)=2ab, a>0 i b>0
a
2+ab=2ab
a
2−ab=0
| | a | |
a(a−b)=0⇔a=b ⇔ΔABC jest równoramienny o bokach: a,a, |
| . |
| | 2 | |
=======================================
30 gru 18:03
Eta:

Każdy "myślący" powinien zauważyć pomyłkę w oznaczeniach

Poprawiam

|AB|=c, |AC|=b, |BC|=b |AD|=h
a, |BE|= h
b , |CF|=h
c
| | a*ha | | b*hb | | c*hc | |
Z równości pól : |
| = |
| = |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | b | | b | |
że ha= |
| *hb i hc= |
| *hb |
| | a | | c | |
z warunku zadania :
| | b | | b | |
ha+hb=hc ⇒ |
| *hb+hb= |
| *hb /: hb |
| | a | | c | |
| | |AC|*|CB| | |
wracając do oznaczeń: |AB|= |
| |
| | |AC|+|CB| | |
c.n.w
30 gru 19:49
Eta:
W tym zadaniu : nie pytają jaki to trójkąt?
30 gru 19:51
few:
Dziękuję za rozwianie wątpliwości

Czyli ten trójkąt nie musi być wcale równoramienny?
30 gru 19:58
Eta:
Ten trójkąt dodatkowo jest równoramienny ( co wyjaśniła Mila
Dowód dotyczył podanej równości ... więc nie musimy uzasadniać ,że jest to trójkąt
równoramienny
30 gru 20:01
few:
| | a | | u | |
Ale Mila napisała: Jeżeli c= |
| lub c= |
| , to jest równoramienny, a tego chyba nie |
| | 2 | | 2 | |
było w treści zadania
30 gru 20:02
Eta:
| | ab | |
Jeżeli c= |
| ⇒ że trójkąt ABC jest równoramienny |
| | a+b | |
mamy:
| | ab | | a*a | | a2 | | a | |
c= |
| ⇒ c= |
| = |
| = |
| |
| | a+b | | a+a | | 2a | | 2 | |
30 gru 20:09
few:
A zerknij jak możesz na mój rysunek.
Owszem on może być równowamienny, ale czy zawsze musi? wg mnienie
30 gru 20:16
Jack: Czyli byla pomylka w oznaczeniach ! wiedzialem
30 gru 20:21
Eta:
To,że ten trójkąt jest równoramienny wynika z warunku zadania:
że ha+hb= hc
30 gru 20:26
Eta:
Hej "niepokorny Jacusiu"
30 gru 20:26
Jack: niepokorny i łagodny jak baranek...
30 gru 20:27
few:
Nie rozumiem w jaki sposób to wynika z tego warunku
30 gru 20:27
Jack: duzo latwiej sie liczy ekstrema funkcji dwoch zmiennych niz jakies zadania z planimetrii...
30 gru 20:28
Jack: few...napisal to utem 18;03
30 gru 20:28
Jack: ale raczej wolalbym "pokorny" jacuś xd
30 gru 20:29
Eta:
Na maturze będą co najmniej trzy zadania z planimetrii

I co wtedy? :...........
30 gru 20:30
5-latek: Jack napisala to
utem 
Pozdrawiam
Przeciez masz na imie Michał . To dlaczego jacuś ?
30 gru 20:32
Jack: na pewno latwiejsze niz te co licze xd
30 gru 20:32
few:

W tym trójkącie a+b=c a nie jest równoramienny

już nie wiem poddaje się

nigdy tego nie zrozumiem
30 gru 20:32
Jack: jak juz ma byc jacus to niech bedzie jacus...
aczkolwiek najbardziej pasuje mi Jack...
30 gru 20:32
Jack: Jack (dżak)
30 gru 20:33
utem:
Czytaj uważnie , co napisano, jeżeli spełnione są założenia podane w zadaniu
| | ab | | a | |
( z tego wynika, że c= |
| ) i dodatkowo zakładam, że c= |
| , |
| | a+b | | 2 | |
to trójkąt jest równoramienny.
| | a | | b | |
Teraz pytanie, czy z warunków zadania wynika, że c= |
| albo c= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
W zadaniu nie pytają , jaki to trójkąt. Bez założenia, że Δ jest równoramienny ,
nasz ładny jasny dowód,
Ety.
Koniec. Kropka.
Pomyślę , nad satysfakującym Cię, wykazaniem lub zaprzeczeniem, że zawsze jest to Δ
równoramienny.
30 gru 21:49
utem:
zakł. , że h
a≠h
b
h
a=k*h
b
Z zał.
h
a+h
b=h
c
k*h
b+h
b=h
c
h
b*(k+1)=h
c
| | a*b | | b | |
c*(k+1)=b⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | a+b | | (k+1) | |
a*(k+1)=a+b
a*k+a=a+b
a*k=b
| | a*a | | a | |
dla k=1 masz Δ równoramienny (i c= |
| = |
| ), dla k>0 i k≠1 Δ nie jest |
| | a+a | | 2 | |
równoramienny.
Kacper, Eta.., zobaczcie, czy jest jeszcze coś, z czym trzeba się liczyć.
30 gru 22:16
30 gru 22:22
30 gru 22:23
Eta:
Ten przy takim warunku, który masz w zadaniu: jest równoramienny
30 gru 22:28
utem:
Dziękuję

Proszę, nie ujawniaj mnie, bo widziałaś co hejterzy wczoraj robili.
30 gru 22:32
utem:
few te róże to Twój zachwyt dla Ciebie? Czy podziękowanie dla nas?
30 gru 22:33
few:
miało być dla ciebie w ramach podziękowania, ale
Eta cały czas twierdzi, że jest on
równoramienny.
30 gru 22:41
Tadeusz:
Piszesz
few ... "dobrze, że moja nauczycielka nauczyła nas geogebry" ...
szkoda tylko, że nie nauczyła Cie
MYŚLEĆ
Nic to, że
Jack,
Mila,
Eta i inni piszą, że trójkąt z treści zadania
RÓWNORAMIENNYM BYĆ MUSI ...
ty i tak swoje ... ni chwili zastanowienia ... namysłu ...
od 13:30 do 22:41 "swoje"
Nawet nie czytasz tego co inni wytłumaczyć ci usiłują
Kiedyś nadawałbyś się do pewnej "organizacji" ... tam oceniali przydatność na zasadzie
"głupi bo głupi ale uparty".
31 gru 11:08
Tadeusz:
Pani jeszcze w podstawówce tłumaczyła Ci wzór na pole trójkąta
"jedna druga podstawy razy wysokość na nią opuszczona"
Powinieneś wiedzieć, że na dowolny bok wysokość opuścić możesz ... zatem
w danym trójkącie iloczyn długości podstawy i wysokości na nią opuszczonej jest const. 
A skoro dwie wysokości mają tą samą długość

... to i podstawy na które są opuszczone
równe być muszą. A skoro dwa boki trójkąta są równe

Skoro pytasz tu o coś ...
to przeczytaj choć uważnie to co ci piszą
31 gru 11:19
5-latek: Czesc
Tadeusz 
.
Wszystkiego dobrego w
Nowym roku
I dalej sa takie " organizacje'' na zasadzie
mierny ,bierny ale wierny
31 gru 11:21
few:
Panie Tadeuszu.
Bardzo cenie waszą pomoc ale Pani Mila nigdzie nie napisała ze ten trójkat musi być
równoramienny.
prosze przeczytać post 21:49 i kolejny 22:16 Mila tłumaczy tam ze taki trójkat nie musi byc
równoramienny
Prawdą jest, ze o równoramienny o bokach c, 2c, 2c spełnia warunki zadania.
31 gru 11:22
Tadeusz:
MYŚLENIE CZASEM BOLI ...
31 gru 11:31
Tadeusz:
post z 22:16 (w sumie już nie wiem czyj
Mila to czy
utem) to zawiły dowód na to, że
masło jest z mleka.
Poczytaj dokładnie

na początku założenie, że h
a≠h
b czyli "wspak" do treści zadania.
założenie, że h
a=kh
b
... a na końcu dla k=1 .... czyli dla h
a=h
b ... równoramienny.
31 gru 11:40
few:
Dobrze, to proszę o rozwiązanie takiego zadania.
Mamy trójkat o bokach a, b, c
Wykaż, że jeżeli ha+hb=hc, to trójkąt jest równoramienny.
Wy to usilnie twierdzicie, a ja uważam, że to nie zawsze jest prawdą.
31 gru 12:04
Tadeusz:
Nie da się z tobą dyskutować ... bądź łaskaw przeczytać co napisałem o 11:19
i włącz myślenie
31 gru 12:08
few:
Tadeusz, ja bardzo dobrze rozumiem to co piszesz o 11:19, ale gdzie w zadaniu jest mowa, że te
wysokości są równe?

jak z warunku h
a+h
b=h
c może wynikać, że h
a=h
b?
Przecież te wysokości mogą być równe 2,3,5.
31 gru 12:13
Tadeusz:
a to co napisałeś to zupełnie inne założenia

!
31 gru 12:15
few:
Jaki inne założenia?
Zadanie 30.12 10:18
Wykaż, że jeśli |AD|+BE|=|CF| − to są zalozenia, czyli ha+hb=hc.
Jak można na tej tylko podstawie twierdzić ze trójkąt ABC jest równoramienny?
31 gru 12:30
misiak:
można czy nie można?
27 sty 17:54