matematykaszkolna.pl
wykaz, ze few: rysunek
 |AC|*|CB| 
Wykaż, że jeżeli |AD|+|BE|=|CF| to |AB|=

|AC|+|CB| 
Kolorem pomarańczowym są zaznaczone wysokości trójkąta.
30 gru 10:18
Kacper: Czyżby jakiś konkurs?
30 gru 10:33
few: nie, z arkuszy maturalnych
30 gru 10:39
Jack: Proponuje uzyc 3 wzory na pole trojkata..kazdy z inna wysokoscia
30 gru 10:41
Jack: Ulozyc*
Kacper: Z jakich jeśli można wiedzieć? emotka
Kacper: Jack możesz się wykazać emotka
30 gru 11:15
Jack: Hehehe
30 gru 11:23
===: oczywista oczywistość emotka
1 1 

+

=1
2 2 
30 gru 11:49
Eta: |AB|=c , |AC|=b, |BC|=a , |AD|=hA, |BF|=hb , |CD|=hC
 b b 
ha=

*hb , hc=

*hb
 a c 
b b ab 

*hb+hb=

*hb /:hb ⇒c=

a c a+b 
 |AC|*|CB| 
|AB|=

|AC|+|CB| 
c.n.w
30 gru 11:59
===: albo wprost
|AB|*|AC|+|AB|*|BC| 

=1
|AC|*|BC| 
|AB| |AB| 

+

=1
|BC| |AC| 
1 1 

+

=1
2 2 
30 gru 12:09
few:
 1 1 
Skąd na końcu

+

?
 2 2 
30 gru 12:27
Jack: rysunek@Eta Jak Ty z tego takie równania ułożyłaś te odcinki sa bez sensu : o
30 gru 12:59
Kacper: Zapewne pomyłka, bo |AF|=hA, |BE|=hB, |CD|=hC
30 gru 13:02
===: skoro |AD|+|BE|=|CF| ... to masz trójkąt równoramienny w którym 2|AB|=|BC|=|AC|
30 gru 13:07
few: Trójkąt ABC jest równoramienny? Przecież tak być chyba nie musi
30 gru 13:13
===: ... MUSI ! emotka Przeczytaj post Jacka z 10:41
30 gru 13:17
Jack: @Kacper mam taka nadzieje, bo inaczej, to ja wgl sie nie znam na ukladaniu rownan w trojkacie ; d
30 gru 13:19
===: to Ty Jack nakaszaniłeś w swoim rysunku z 12:59 ... a potem "masz migawy" do mojej Kumpeli Ety emotka (nakręciłeś w oznaczeniu punktów ... porównaj z rysunkiem wyjściowym)
30 gru 13:32
few: To dlaczego ja narysowałem trójkąt, który spełnia warunki zadania i nie jest równoramienny?
30 gru 13:34
Jack: @=== o kurcze, faktycznie cos nachrzanilem...ale jak rysowalem na kartce to tez mi nie wyszlo...czytac chyba nie umiememotka]
30 gru 13:42
===: ... z przeproszeniem pierdoły narysowałeś ... sprawdź czy na Twoim rysunku zachodzi |AD|+|BE|=|CF|
30 gru 13:44
===: to do few emotka
30 gru 13:45
Jack: rysunekAle zreszta i tak wyjdzie badziewie xD w sensie chyba Eta miala co innego na mysli ^^
30 gru 13:47
===: Jack ... chyba Cię zaćmiło emotka Ona tzn Ecinka zapisała dokładnie ro co Ty napisałeś w poście z 10:41 (chyba że to nie Ty ?) ha*a=hb*b
30 gru 13:55
few: Panie ===: proszę emotka (dobrze, że moja nauczycielka nauczyła nas geogebry emotka http://zapodaj.net/a9c867d657318.jpg.html Proszę o komentarz i ewentualnie wyjaśnienie moich wątpliwościemotka
30 gru 14:06
few: Coś się nie zgadza? Nigdzie nie ma informacji, że to ma być trójkąt ostrokątny. Nie potrafisz logicznie mi wytłumaczyć tego, że niby ten trójkąt ma być równoramienny, a mój rysunek dowodzi, że być nie musi.
30 gru 14:20
few: Mój błąd, bo taki rysunek zrobiłem na początku.
30 gru 14:21
few: Na dodatek agresywny jesteś, obraziłem cię gdzieś?
30 gru 14:22
Jack: === [Jack] , Jack i Jack to ja. Radze przeczytac dokladnie jak paniEta oznaczyla owe boki i wysokosci oraz porownac na rysunku
30 gru 14:22
few: Jack nie radzę go słuchać, bo napisał rozwiązanie i jak chciałem dopytać dlaczego, to zaczął mnie obrażać. ps. Pani Eta serdecznie dziękuję emotka Proszę kogoś o obiektywne wypowiedzenie się w tej sprawie
30 gru 14:25
few: Widzę, że nie można normalnie pomocy dostać...
30 gru 14:39
utem:
 a b 
Jeżeli c=

albo c=

, to wtedy Δ przy podanych założeniach w zadaniu, jest
 2 2 
równoramienny, bo
a a*b 

=

2 a+b 
a*(a+b)=2ab, a>0 i b>0 a2+ab=2ab a2−ab=0
 a 
a(a−b)=0⇔a=b ⇔ΔABC jest równoramienny o bokach: a,a,

.
 2 
=======================================
30 gru 18:03
Eta: rysunek Każdy "myślący" powinien zauważyć pomyłkę w oznaczeniach emotka Poprawiamemotka |AB|=c, |AC|=b, |BC|=b |AD|=ha, |BE|= hb , |CF|=hc
 a*ha b*hb c*hc 
Z równości pól :

=

=

2 2 2 
 b b 
że ha=

*hb i hc=

*hb
 a c 
z warunku zadania :
 b b 
ha+hb=hc

*hb+hb=

*hb /: hb
 a c 
 a+b b ab 

=

⇒ c=

a c a+b 
 |AC|*|CB| 
wracając do oznaczeń: |AB|=

|AC|+|CB| 
c.n.w
30 gru 19:49
Eta: W tym zadaniu : nie pytają jaki to trójkąt?
30 gru 19:51
few: Dziękuję za rozwianie wątpliwości emotka Czyli ten trójkąt nie musi być wcale równoramienny? emotka
30 gru 19:58
Eta: Ten trójkąt dodatkowo jest równoramienny ( co wyjaśniła Mila Dowód dotyczył podanej równości ... więc nie musimy uzasadniać ,że jest to trójkąt równoramienny
30 gru 20:01
few:
 a u 
Ale Mila napisała: Jeżeli c=

lub c=

, to jest równoramienny, a tego chyba nie
 2 2 
było w treści zadaniaemotka
30 gru 20:02
Eta:
 ab 
Jeżeli c=

⇒ że trójkąt ABC jest równoramienny
 a+b 
 a 
bo dla c=

i b=a i a
 2 
mamy:
 ab a*a a2 a 
c=

⇒ c=

=

=

a+b a+a 2a 2 
30 gru 20:09
few: A zerknij jak możesz na mój rysunek. Owszem on może być równowamienny, ale czy zawsze musi? wg mnienieemotka
30 gru 20:16
Jack: Czyli byla pomylka w oznaczeniach ! wiedzialem
30 gru 20:21
Eta: To,że ten trójkąt jest równoramienny wynika z warunku zadania: że ha+hb= hc
30 gru 20:26
Eta: Hej "niepokorny Jacusiu"
30 gru 20:26
Jack: niepokorny i łagodny jak baranek...
30 gru 20:27
few: Nie rozumiem w jaki sposób to wynika z tego warunkuemotka
30 gru 20:27
Jack: duzo latwiej sie liczy ekstrema funkcji dwoch zmiennych niz jakies zadania z planimetrii...
30 gru 20:28
Jack: few...napisal to utem 18;03
30 gru 20:28
Jack: ale raczej wolalbym "pokorny" jacuś xd
30 gru 20:29
Eta: Na maturze będą co najmniej trzy zadania z planimetrii emotka I co wtedy? :...........
30 gru 20:30
5-latek: Jack napisala to utem emotka Pozdrawiam Przeciez masz na imie Michał . To dlaczego jacuś ?
30 gru 20:32
Jack: na pewno latwiejsze niz te co licze xd
few: rysunek W tym trójkącie a+b=c a nie jest równoramiennyemotka już nie wiem poddaje się emotka nigdy tego nie zrozumiem emotka
Jack: jak juz ma byc jacus to niech bedzie jacus... aczkolwiek najbardziej pasuje mi Jack...
Jack: Jack (dżak)
30 gru 20:33
utem: Czytaj uważnie , co napisano, jeżeli spełnione są założenia podane w zadaniu
 ab a 
( z tego wynika, że c=

) i dodatkowo zakładam, że c=

,
 a+b 2 
to trójkąt jest równoramienny.
 a b 
Teraz pytanie, czy z warunków zadania wynika, że c=

albo c=

.
 2 2 
W zadaniu nie pytają , jaki to trójkąt. Bez założenia, że Δ jest równoramienny , nasz ładny jasny dowód, Ety. Koniec. Kropka. Pomyślę , nad satysfakującym Cię, wykazaniem lub zaprzeczeniem, że zawsze jest to Δ równoramienny.
30 gru 21:49
utem: zakł. , że ha≠hb ha=k*hb Z zał. ha+hb=hc k*hb+hb=hc hb*(k+1)=hc
c*hc 

*(k+1)=hc
b 
 a*b b 
c*(k+1)=b⇔

=

a+b (k+1) 
a 1 

=

a+b k+1 
a*(k+1)=a+b a*k+a=a+b a*k=b
 a*a a 
dla k=1 masz Δ równoramienny (i c=

=

), dla k>0 i k≠1 Δ nie jest
 a+a 2 
równoramienny. Kacper, Eta.., zobaczcie, czy jest jeszcze coś, z czym trzeba się liczyć.
30 gru 22:16
Eta: emotka emotka emotka dla Mili emotka
30 gru 22:22
few: Czyli cały czas miałem rację, że on nie musi być równoramienny emotka
30 gru 22:23
Eta: Ten przy takim warunku, który masz w zadaniu: jest równoramienny
30 gru 22:28
utem: Dziękuję emotka Proszę, nie ujawniaj mnie, bo widziałaś co hejterzy wczoraj robili.
30 gru 22:32
utem: few te róże to Twój zachwyt dla Ciebie? Czy podziękowanie dla nas?
30 gru 22:33
few: miało być dla ciebie w ramach podziękowania, ale Eta cały czas twierdzi, że jest on równoramienny.emotka
30 gru 22:41
Tadeusz: Piszesz few ... "dobrze, że moja nauczycielka nauczyła nas geogebry" ... szkoda tylko, że nie nauczyła Cie MYŚLEĆemotka Nic to, że Jack, Mila, Eta i inni piszą, że trójkąt z treści zadania RÓWNORAMIENNYM BYĆ MUSI ... ty i tak swoje ... ni chwili zastanowienia ... namysłu ... od 13:30 do 22:41 "swoje" Nawet nie czytasz tego co inni wytłumaczyć ci usiłują Kiedyś nadawałbyś się do pewnej "organizacji" ... tam oceniali przydatność na zasadzie "głupi bo głupi ale uparty".
31 gru 11:08
Tadeusz: Pani jeszcze w podstawówce tłumaczyła Ci wzór na pole trójkąta "jedna druga podstawy razy wysokość na nią opuszczona" Powinieneś wiedzieć, że na dowolny bok wysokość opuścić możesz ... zatem w danym trójkącie iloczyn długości podstawy i wysokości na nią opuszczonej jest const. A skoro dwie wysokości mają tą samą długość ... to i podstawy na które są opuszczone równe być muszą. A skoro dwa boki trójkąta są równe Skoro pytasz tu o coś ... to przeczytaj choć uważnie to co ci piszą
31 gru 11:19
5-latek: Czesc Tadeusz emotka . Wszystkiego dobrego w Nowym roku I dalej sa takie " organizacje'' na zasadzie mierny ,bierny ale wierny
31 gru 11:21
few: Panie Tadeuszu. Bardzo cenie waszą pomoc ale Pani Mila nigdzie nie napisała ze ten trójkat musi być równoramienny. prosze przeczytać post 21:49 i kolejny 22:16 Mila tłumaczy tam ze taki trójkat nie musi byc równoramienny Prawdą jest, ze o równoramienny o bokach c, 2c, 2c spełnia warunki zadania.
31 gru 11:22
Tadeusz: MYŚLENIE CZASEM BOLI ...
31 gru 11:31
Tadeusz: post z 22:16 (w sumie już nie wiem czyj Mila to czy utem) to zawiły dowód na to, że masło jest z mleka. Poczytaj dokładnie na początku założenie, że ha≠hb czyli "wspak" do treści zadania. założenie, że ha=khb ... a na końcu dla k=1 .... czyli dla ha=hb ... równoramienny.
31 gru 11:40
few: Dobrze, to proszę o rozwiązanie takiego zadania. Mamy trójkat o bokach a, b, c Wykaż, że jeżeli ha+hb=hc, to trójkąt jest równoramienny. Wy to usilnie twierdzicie, a ja uważam, że to nie zawsze jest prawdą.
31 gru 12:04
Tadeusz: Nie da się z tobą dyskutować ... bądź łaskaw przeczytać co napisałem o 11:19 i włącz myślenie emotka
31 gru 12:08
few: Tadeusz, ja bardzo dobrze rozumiem to co piszesz o 11:19, ale gdzie w zadaniu jest mowa, że te wysokości są równe?emotka jak z warunku ha+hb=hc może wynikać, że ha=hb? Przecież te wysokości mogą być równe 2,3,5.emotka
31 gru 12:13
Tadeusz: a to co napisałeś to zupełnie inne założenia !
31 gru 12:15
few: Jaki inne założenia? Zadanie 30.12 10:18 Wykaż, że jeśli |AD|+BE|=|CF| − to są zalozenia, czyli ha+hb=hc. Jak można na tej tylko podstawie twierdzić ze trójkąt ABC jest równoramienny?
31 gru 12:30
misiak: można czy nie można?
27 sty 17:54