Znaleźć ekstrema o ile istnieją oraz określić przedziały monotoniczności funkcji
Karolina: y=x*(3−x)2
29 gru 14:30
qulka:
29 gru 14:32
Jerzy:
oblicz pochodną
29 gru 14:32
Karolina: y'=x'*(3−x)2 + x*(3−x)2'
1*9−x2+x(0−2x)
9−x2 − 2x2 = 0
?
29 gru 14:36
Kacper:
Kombinujesz, nie umiesz policzyć dobrze pochodnej iloczynu, to po co w nią brniesz?
Najpierw napisz ile to jest (3−x)2 ?
29 gru 14:39
Karolina: 3
29 gru 14:42
Kacper:
Jeszcze raz

Oblicz (3−x)
2
29 gru 14:46
Karolina: nie wiem jak
29 gru 14:49
Kacper:
To poczytaj tutaj
55 i wróć
29 gru 14:51
Karolina: dobrze, dziekuję
29 gru 14:53
Karolina: x2+6x+9 ?
29 gru 16:16
Dawid: Prawie dobrze

x
2−6x+9
29 gru 16:22
Karolina: Proszę o podpowiedź co dalej?
29 gru 16:26
Dawid: To więc jaki jest wynik
x*(3−x)2 = ?
29 gru 16:33
Karolina: x3−6x2+9x
29 gru 16:36
Dawid: określ dziedzinę i policz pochodną
29 gru 16:41
Jack: @Dawid
oj meczysz ja, meczysz xD
f(x) = x(3−x)2 = x(9 − 6x + x2) = x3 − 6x2 + 9x
f ' (x) = 3x2 − 12x + 9
3x2 − 12x + 9 = 0
delta...
29 gru 16:46
Dawid: By było mniej męczenia
Liczymy pochodną
Przyrównujemy do zera
Rysujemy wykres i odczytujemy z wykresu ekstrema
29 gru 16:48
Dawid: oraz monotoniczność
29 gru 16:49
Karolina: ale ja chcę żeby męczyć, wtedy zrozumiem

a tak na szybko nie wiem o co chodzi
29 gru 17:00
Dawid: To jak chcesz się pomęczyć ze mną to fajnie

To podaj dziedzinę, a następnie pochodną
29 gru 17:02
Karolina: D: x∊R
y'=3x2−12x+9
?
dziękuję
29 gru 17:05
Dawid: tak i teraz z tego policz pochodną i przyrównaj do zera i podaj wynik.
Następnie narysuj wykres pochodnej będzie to funkcja kwadratowa.
Niestety muszę wychodzić będę za 2 godziny ale pewnie ktoś się już dobierze do zadania i kto
inny
pomorze jak nie to pomogę
29 gru 17:07
Dawid: pomoże
29 gru 17:10
Karolina: y' = 0 ⇒ 3x2−12x+9 = O
Δ=36
x1=1
x2=3
29 gru 17:10
Jack: narysuj sobie parabole, zaznacz miejsca zerowe : D
29 gru 17:13
Karolina: ymax(1)=4
ymin(3)=0
29 gru 17:17
Jack:

wykres nad osią
+
wykres pod osią
−
29 gru 17:24
KarolinaHa: rośnie ( −∞,1) (3,∞)
maleje (1,3)
29 gru 17:26
Jack: dobrze
29 gru 17:26
KarolinaHa: IIIIIggggggiiiiiiiiiibbbbuuuuuuuuuuuuu!
Dziękuję, jesteście Kochani

Zrobimy jeszcze?
29 gru 17:28
Jack: co do zapisu...nie mozesz pisac rosnie i potem dwa przedzialy albo cos, trzeba
(−∞,1) funkcja rośnie
(3,∞) rośnie
(1,3) maleje
29 gru 17:28
KarolinaHa: dobrze
29 gru 17:28
Jack: bo jak bys napisala
rośnie ( −∞,1) U (3,∞)
to jest ewidentny blad, bo jak spojrzysz na wykres to na jedynce ma wartsosc (jak sama
napisalas) 4, na trojce ma 0 , a z czworki do zera nic nie rosnie, najwyzej moze zmalec
29 gru 17:30
KarolinaHa: oraz?
29 gru 17:32
Jack: oraz?
29 gru 17:46
Jack: tez juz sie zmywam, bd za ok. 2h
29 gru 17:47
KarolinaHa: Odpowiedź:
ymax(1)=4, ymin(3)=0; Funkcja rośnie w przedziałach (−∞;1) oraz (3;∞), maleje w
przedziale (1;3)
o "oraz" w odpowiedzi pytałam nieskładnie.
29 gru 17:50
Jack: Oraz tez odpada...po prostu fubkcja rosnie...
Funkcja rośnie...
Funkcja maleje...
Musisz kilka razy powiedziex xd
29 gru 18:23
KarolinaHa: ok, dziękuję
29 gru 19:29
KarolinaHa: To teraz bardzo proszę o rozwiązanie i objaśnienia krok po kroku:
Znaleźć najmniejsze i największe wartości funkcji o ile istnieją.
y=5+2x2−x4 x∊[−2,2]
29 gru 19:45