Cosinus
Sith: Wiadomo, że cosα = −4/5 i 90°<α<180°. Zatem:
A. sinα=4/5
B. sinα=−3/5
C. sinα=3/5
D. sinα=√3/5
29 gru 14:28
Jerzy:
która to ćwiartka ?
29 gru 14:29
Sith: Hm, nie do końca wiem o co chodzi
29 gru 14:30
Jerzy:
90 < α < 180 .... w której ćwiartce leży ruchome ramię kąta ?
29 gru 14:33
Kacper:
Druga, bo jeszcze kontaktuje, ale nie bardzo wie o co chodzi
29 gru 14:37
Sith: W II?
29 gru 14:37
Sith: No właśnie, nie za bardzo wiedziałam o co chodzi
29 gru 14:38
Jerzy:
a w II − giej sinus jest dodatni, czy ujemny ?
29 gru 14:40
Sith: Z tego co widzę to dodatni. Pierwszy raz w ogóle mam styczność z takim zadaniem, dlatego jestem
taka niezorientowana
29 gru 14:41
Kacper:
To najlepiej narysuj układ współrzędnych i zilustruj informacje z zadania
29 gru 14:42
Sith: Szczerze? Nie mam nawet pojęcia jak się za to zabrać ;;
29 gru 14:45
Kacper:
To poczytaj tutaj
417 i wróć jak skończysz
29 gru 14:48
Sith: No dobra, załóżmy że wiem o co chodzi, ale skąd mam wziąć y i r
29 gru 14:59
Kacper:
| | −4 | |
U nas jest równy |
| , czyli możemy przyjąć, że y=−4 a r=5  |
| | 5 | |
Dalej sama
29 gru 15:01
Sith: A nie przypadkiem cosα = x/r, tak jak tam jest napisane?
Zrobiłam tak i sinα wyszedł mi 1/√17. Załamka.
29 gru 15:15
abcdefg: Δ=b2−4ac
29 gru 15:17
Jerzy:
| | 3 | |
sinα = √1 − cos2α = |
| i II ćwiartka , czyli sinus dodatni, odp: C |
| | 5 | |
29 gru 15:17
Kacper:
Jerzy nie chcę być czepialski, ale w tej kolejności jak to napisałeś, to jest błędnie.
29 gru 15:44
Jerzy:
czemu ?

( chodzi tylko o ustalenie znaku , która ćwiartka )
29 gru 15:46
Jerzy:
może chodzi Ci o to, że nie dalem +/− przed pioerwiastkiem ?
29 gru 15:48
Kacper:
Tak, bo założyłeś, że sinα=
√1−cos2α, a to prawdą dla dowolnego α nie jest
29 gru 15:52
Jerzy:
OK "czepialski"
29 gru 15:53
Kacper:
My wiemy o co chodzi, ale potem dzieciaki źle się uczą
29 gru 15:59