Trygonometria
Dżin: Rozwiąż równanie: 4cosx*sin2x=cosx−sinx
28 gru 22:42
Mila:
Z jakiego zbioru?
28 gru 23:44
Eta:
Odp: tgx= −1 lub tgx= √2+1 lub tgx= √2−1
x=.... x=.... x=....
Nie typowe równanie ( studia? czy LO ?
28 gru 23:50
Eta:
"Nietypowe"
28 gru 23:51
Dżin: LO, zadania od nauczyciela, bierze je z różnych zbiorów i konkursów
28 gru 23:51
Dżin: Eta, przedstawisz rachunki?
28 gru 23:53
Godzio:
4cosx * sin
2x = cosx − sinx
4cosx * (1 − cos
2x) = cosx − sinx
4cosx − 4cos
3x = cosx − sinx
sinx = 4cos
3x − 3cosx
sinx = cos3x
Dalej chyba już jasne

Ostatnio robiłem na korepetycjach trochę zadań z trygonometrii, warto znać te wzory:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
28 gru 23:59
Eta:
W tym równaniu sinus i cosinus nie mogą się zerować ( bo równanie byłoby sprzeczne)
dzieląc obustronnie przez sinx≠0
| | 2tgx | | 1−tgx | |
2sinx*cosx= ctgx−1 sin(2x)= |
| i ctgx−1= |
| |
| | 1+tg2x | | tgx | |
otrzymujemy:
Otrzymujemy równanie wielomianowe ze względu na tangens
tg
3x+3tg
2x+tgx−1=0 W(−1)= 0
to:
(tgx+1)(tg
2x+2tgx−1)=0
dokończ............
29 gru 00:00
29 gru 00:03
Eta:
Ochhh Ty
Godzio 
A ja tu myślę .... ( tylko,że mi się odpowiedzi z Twoimi nie zgadzają ?
29 gru 00:03
Godzio:
Może jak się Twoje zwiną to wyjdzie to samo

?
29 gru 00:04
Eta:
Pewnie tak bo błędu nie widzę ( chora jestem ... i nie chce mi się sprawdzać
29 gru 00:06
Dżin: Eta i
Godzio Dzięki
29 gru 00:07
Mila:
Też mam takie wyniki,jak
Eta ale innym chyba sposobem, bo mam kąty.
Skorzystałam z wzoru:
| | 3cosα+cos(3α) | |
cos3α= |
| , jeżeli to zadanie konkursowe, to można . |
| | 4 | |
Z tangensem też robiłam, ale zgubiłam jedno rozwiązanie.
Jutro napiszę, tradycyjnie o tej porze znikam.
Dobranoc
29 gru 00:07
Eta:
Dobranoc
29 gru 00:12
Mila:
| | 3cosx+cos(3x) | |
(1) wg metody z podstawieniem : cos3x= |
| |
| | 4 | |
| | π | | π | | kπ | |
x=− |
| +kπ lub x= |
| + |
| |
| | 4 | | 8 | | 2 | |
| | π | |
(2) wg metody: x≠ |
| , po podzieleniu obu stron równania przez cos(x): |
| | 2 | |
4sin
2x=1−tgx
tgx=−1 lub tgx=−(1+
√2) lub tgx=
√2−1
| | π | | 3π | | π | |
x=− |
| +kπ lub x=− |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
Teraz trzeba rozpisać rozwiązania z (1) i zobaczyć , czy pokrywają się z (2).
To już zadanie dla
Dżin.
29 gru 16:43
Dżin: | | 3π | | π | | π | | kπ | |
x=− |
| +kπ i x= |
| +kπ więc x= |
| + |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 2 | |
Czyli rozwiązania z (1) pokrywają się z (2)

Dzięki
Mila
29 gru 17:22
Eta:
29 gru 17:26
Kacper:

Widzę, że ambitny nauczyciel
29 gru 18:40
Dżin: Nawet nie wiesz jak bardzo
29 gru 18:58