Zadania na poświąteczną nudę
Eta: Zadania na poświąteczną nudę
zad1/
Jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta i spełniony jest warunek:
cos
2β+cos
2γ= 1+cos
2α
to trójkąt jest prostokątny
zad2/
W trapezie o kątach ostrych 30
o i 60
o różnica kwadratów przekątnych jest równa 16
Oblicz pole trapezu.
zad3/
Przekątne prostokąta o bokach długości 5 i 12 przecinają się pod kątem α
Wyznacz tgα
zad4/
W prostokącie ABCD punkt M jest środkiem boku DC .
Wiedząc,że |AB| : |AD|=
√2 oblicz miarę kąta między prostymi AM i BD
27 gru 19:27
Saizou : a to dla wszystkich
27 gru 19:58
Eta:
A zaliczasz się do nudzących
studentów ? to damy coś innego np: z topologii

czy
maturzystów?
27 gru 20:00
27 gru 20:02
Saizou :
Etuś jak każdy student się nie nudzę

a obecnie sobie całkuję w R
n i zajmuję się rachunkiem prawdopodobieństwa
27 gru 20:03
zombi: Eta, możesz rzucić czymś z topologii
27 gru 20:05
Eta:
Ten drugi ...... to Twój ulubiony dział

........ o ile dobrze pamiętam ?
27 gru 20:05
Eta:
"toporkiem"?
27 gru 20:06
Saizou :
im dłużej studiuję tym coraz większą mam chęć aby wrócić do lo
27 gru 20:08
Eta:
A ja marzę by .... jak najszybciej zdać maturę i zacząć studiować
27 gru 20:11
5-latek: zombi
Zbior wszystkich liczb naturalnych T={1,2,3,....} przedstawić jako sume szeregu nieskończonego
zbiorow rzeliczalnych rozlacznych.
Znalazlem takie zadanko w książce W Sierpinski Wstep do teorii mnogości i topologii .
Ciezka dla mnie
27 gru 20:18
Saizou :
Eta, która to już matura
27 gru 20:19
wmboczek: 1. nie chce mi się pisać jedynka tryg kąta β lub γ i cosinusy na jedna stronę
2. 4√3
3. 120/119 ze wzoru na tg2α
4. kąt prosty z podobieństwa trójkątów i tw cosinusów, można też pokazać, że tg(α+β) nie
istnieje
27 gru 20:19
Eta: ok
27 gru 20:21
Eta:
4/ jest prostszy sposób.............
27 gru 20:25
zombi: Hmmm
5−latek.
Zbiorem przeliczalnym nazywamy zbiór, którego elementy można ustawić w ciąg. Ponadto zbiorem
przeliczalnym jest każdy zbiór skończony lub równoliczny z ℕ.
Tak, więc singletony, jako zbiory skończone są przeliczalne, więc
ℕ = ∑{k}.
Każdy singleton jest rozłączny bo sumujemy od k=1 do
∞.
Ale zbyt trywialna odpowiedź pewnie
27 gru 20:41
5-latek: Odpowiedz do tego zadania jest taka
Z=Z1+Z2+Z3+.....,
gdzie Zn= {2n−1*1,2n−1*3, 2n−1*5,....,2n−1*(2k−1),...}
Postaram CI się zrobić skany tej książki i Ci wysle jeśli Cie to interesuje .
Może po Nowym Roku
27 gru 21:02
zombi: Aha, też myślałem coś nad liczbami pierwszymi ale nie wiedziałem jak to rozpisać.
27 gru 21:04