prostokąt
Eta: Zadanie "świąteczne" dla
Benny
1/ W prostokącie ABCD na boku AB wybrano punkt M , tak,że |AM|: |MB|= 1:2
Przekątna AC przecina odcinek DM w punkcie N
Wyznacz stosunek pola czworokąta MBCN do pola prostokąta ABCD
26 gru 23:17
Jack: Eta, moglabys odp na tamta granice ?
26 gru 23:17
Eta:
Może być też dla
Metisa i
Jacka
26 gru 23:20
Eta:
O jaką granicę Ci chodzi? wschodnią czy zachodnią ?
26 gru 23:21
26 gru 23:22
Eta:
I co [P[Benny} się "zwinął"

Został
Metis i
niepokorny Jacuś
26 gru 23:34
Mila:
Benny uczy się logiki, no powiem, że zadanka mogą lekko spanikować uczącego się.
26 gru 23:39
Benny:

Już ciężko się myśli

Dobrze zacząłem?
26 gru 23:50
Eta:
Prawie ........ dobrze
27 gru 00:11
Eta:
Nie będę Cię męczyć zadaniem dla maturzystów

Poczekamy co Oni na to
Powodzenia w nauce logiki
27 gru 00:12
Metis: Spróbuję jutro
27 gru 00:13
Metis: W sumie to dzisiaj

ale rano
27 gru 00:14
Jack:

x * h
2 = 3x * h
1
h
2 = 3h
1
| | 1 | |
P2 = 3h1 * 3x * |
| = 9 * x * h1 = 9 P |
| | 2 | |
H = 10 h
1 = h
2 + h
1
27 gru 00:17
Jack: ide spac...
27 gru 00:17
Jack: lol, tam mam blad
h
2 = 3h
1
czyli
H = 4h
1
pole trojkata po lewej
| | 1 | |
P = |
| * x * 4h1 = 4 * P |
| | 2 | |
i odjac tego malego
czyli ostatecznie pole tego po lewej
P = 4P − P = 3 P
Pc = 3x * 4h
1
| | 1 | | 11 | |
Pole CBMN = 12x * h1 − 13 x * h1 * |
| = x * h1 * |
| |
| | 2 | | 2 | |
| P czworokata | | | | 11 | |
| = |
| = |
| |
| P prostokata | | x * h1 * 12 | | 24 | |
DOBRANOC !
27 gru 00:28
Benny: Brawo
Jack
27 gru 08:34
Kacper:
Bierzemy
27 gru 08:48
prosta:
witaj Kacper
27 gru 08:57
Benny: Co bierzemy?
27 gru 09:03
Kacper:
prosta napisz do manie corsair218@wp.pl w sprawie arkuszy.
Benny to zbyt skomplikowane, żeby tłumaczyć
27 gru 09:15
Benny: Smutno
27 gru 09:23
prosta:

dzięki już piszę
27 gru 09:28
Eta:
27 gru 14:13
Jack: nom ... tez tak mi wyszlo ;x
27 gru 14:38
27 gru 14:41