Ciąg arytmetyczny
Mila:
Zadania dla
Metisa i Bennego.
1)
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 8 log
3(
√3), szósty wyraz ciągu jest równy:
| 5+√3 | |
| −7√3. Wyznacz ten ciąg. |
| 2−√3 | |
Ile początkowych wyrazów ciągu należy wziąć, aby ich suma była równa 14 650 ?
2) Z kontekstem realistycznym.
Z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm
3 wypływa w pierwszej
minucie 5 dm
3 cieczy, a w każdej następnej o 0.25 dm
3 mniej niż w poprzedniej.
Po ilu minutach naczynie będzie opróżnione do połowy?
Powodzenia!
26 gru 22:15
bezendu:
Mila
1 zadanie chyba za proste troszkę dla nich
26 gru 22:25
Metis: Dziękujemy
Milu
benny nie wstawiaj od razu całych rozwiązań
26 gru 22:26
Benny: Właśnie sobie policzyłem

Zostawię, więc Ci. Co mogę zrobić? Ps. Jak tam indeks?
26 gru 22:29
Metis: Wszedłem do II etapu. Ale
czarno to widzę
26 gru 22:31
Mila:
Benny , daj odpowiedź.
1) a1=?
r=?
an=?
S=14 650 dla n=?
2) n=?
26 gru 22:35
Benny: Na razie masz święta i czas jeszcze do tego. Och jak ja przypomnę sobie 2 etap i jak bardzo
czekałem, żeby się skończył, bo zapomniałem o WC zahaczyć
26 gru 22:35
Benny: Liczone na szybko i nie sprawdzone, ale tylko 1 zadanie:
a1=−2
r=3
an=3n−5
S=14 650 dla n=100
26 gru 22:37
Mila:
Metis , gratulacje. Miałeś w szkole pomoc?
Jutro znajdę zadania na poziomie indeksu.
A Benny jak?
26 gru 22:37
Metis: Mam o tyle dobrze, że mogę przygotowywać się w ferie, ale nie przerabiałem jeszcze rachunku i
stereometrii , a często trafiają się w zadaniach za 20 pkt

a w ciągu miesiąca nie dam
opanować dostatecznie tych dwóch działów.
Wiem, co czułeś
26 gru 22:38
Metis: Dziękuje
Milu 
Tak, ostateczne wyniki sprawdziłem z profesorem i mam jego wsparcie
26 gru 22:42
Mila:
1) Dobrze.
26 gru 22:42
Benny: Robić 2 czy dla
Metisa? Ktoś może zna Izraelską olimpiadę drużynową?
26 gru 22:44
Metis: W 2 ,tak rzutem oka, korzystać z szereg geometrycznego?
26 gru 22:45
Jack: pierwsze to wiadomo
a
3 = 4 = a
1 + 2r
a
6 = 13 = a
1 + 5r
r = 3
a
1 = −2
Sn = 14 650
...
n = 100
26 gru 22:46
Jack: Metis...prawie identyczne zadanie co do tego ciagu 2 + 3 + 3n + ...
tez porabane xD
26 gru 22:48
Metis: W szkole zaczęliśmy geometrię analityczną, rachunek jest kolejny i przed II etapem się niestety
nie wyrobimy. Będę musiał sam
powalczyć
26 gru 22:51
Benny: Milu nie za bardzo rozumiem o co chodzi?
26 gru 22:53
Mila:
Benny, to dla Ciebie zbyt banalne. To dla maturzystów.
Metis, Jack, drugie to też c. a.
Czytajcie , macie sformułowanie: "o ile mniej" , a nie "ile razy mniej'.
26 gru 22:55
Jack: tak ale na starcie 5 a potem 0,25
nie moga caly czas tyle
tylko zadanko komplikuja... : D
26 gru 22:57
Jack: @ Metis nie mialas jeszcze rachunku? to znaczy ze nie mialas pochodnych ? ; o
26 gru 22:58
Benny: Chyba wolałbym być nadal uczniem liceum, ta logika mnie przeraża
26 gru 22:58
Mila:
Benny W logice, to nie wiem, czy zdołam Ci wiele pomóc. Trochę zapomniałam.
Będę czytać zadania.
Na pewno Saizou, Godzio , ICSP pomogą.
26 gru 23:00
Metis: Analizę matematyczną miałem.
26 gru 23:03
26 gru 23:03
Mila:
Miałam bardzo dobrą książkę do logiki, ale nie pamiętam autora. Zadania były rozwiązane z
wyjaśnieniem,
egzamin pisemny był dla mnie bardzo łatwy.
Popytaj starszych kolegów z czego uczyli się.
26 gru 23:03
Metis: Zapisuję Zad. 1.
Wyznacz ciąg art.:
a
3=8log
3(
√3)
8log
3(
√3) =log
3(
√38}=log
381=4
a
3=4
| 5+√3 | | 5+√3 | | 7√3(2+√3) | |
| −7√3= |
| − |
| // po wymnożeniu i |
| 2−√3 | | 2−√3 | | 2+√3 | |
zniesieniu niewymierności uzyskujemy:
a
6=13
Wyznaczyć ciąg art. oznacza wyznaczyć jego a
1 oraz r.
a
6=a
3+r
Stąd r=3
a
1=a
3−2r
Stąd a
1=−2
Ile początkowych wyrazów ciągu należy wziąć, aby ich suma była równa 14 650:
| | n(a1+an) | |
Sn=14650 ⇔ |
| =14650 |
| | 2 | |
n(a
1+a
n)=29300
n(2a
1+(n−1)r=29300
n(2*(−2)+3(n−1)=29300
n(−4+3(n−1)=29300
n(−4+3n−3)=29300
n(3n−7)=29300
3n
2−7n−29300=0
Pierwiastek ujemny odrzucam.
n=100.
26 gru 23:04
Jack: tez delta liczylem : D
26 gru 23:05
Benny: Właśnie
Milu u mnie jest trochę inaczej, egzamin mam tylko ustny
26 gru 23:05
Jack: Milu, dlaczego w drugim arytmetyczny
owszem jest w każdej następnej o 0.25 dm3 mniej ale też jest " niż w poprzedniej "
a to znacznie zmienia...
26 gru 23:07
Metis: Przeczytaj komentarz
Mili z 22:55.
Mój rzut oka był błędny
26 gru 23:08
Jack: dobra nie wazne, wgl zle zrozumialem zadanko...
myslalem ze jest 0,25 potem 1/4 * 0,25
i mowie trudne w hit jest...
26 gru 23:11
Jack: hmmm
28minut?
26 gru 23:15
Jack: jednak nadal jak czytam, to wg mnie nie jest arytmetyczn...
26 gru 23:17
Mila:
Metis, uwagi
1) a3 dobrze wyznaczyłeś,
a6, popatrz na mianownik, po pomnożeniu przez (2+√3) otrzymasz w mianowniku 1, niepotrzebnie
dodałeś sobie pracy
sprowadzając do wspólnego mianownika, przy czym im więcej liczenia,
to większa szansa na pomyłkę.
Dalej dobrze.
Jack
a1=5
a2=5−0.25
a3=5−0.25−0.25=4.5
r=−0.25
Pomyślcie, jeszcze o tym , jakie mogą być wyrazy ciągu.
26 gru 23:22
Metis: Zapisuję Zad. 2.
a
1=5 dm
3
51 dm
3 − objętość połowy naczynia
n?
S
n=51 ⇔ n(2a
1+(n−1)r=102
26 gru 23:27
Metis: Racja
Milu , dziękuje
26 gru 23:28
Eta:
| | 13−4 | |
a3=4 , a6=13 , r= |
| =3 |
| | 3 | |
a
n= a
3+(n−3)*3
an= 3n−5
26 gru 23:28
Mila:
Dobrze Metisku, jeszcze ograniczenie dla n.
26 gru 23:29
Metis: Tak szybciej
26 gru 23:29
Metis: Ograniczenie dla n ?
Czyli n∊R
+ ?
26 gru 23:31
Mila:

Kombinuj, rozwiąż i daj odpowiedź.
26 gru 23:33
maciek : Pytanie z innej beczki

Metis − zdajesz może maturę z fizyki?
26 gru 23:40
Jack: 2) Z kontekstem realistycznym.
Z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm3 wypływa w pierwszej
minucie 5 dm3 cieczy, a w każdej następnej o 0.25 dm3 mniej niż w poprzedniej.
Po ilu minutach naczynie będzie opróżnione do połowy?
jak dla mnie to zadanie brzmi :
Mamy 102 litry,
w pierwszej minucie wypływa 5, a w każdej następnej o 0,25litra mniej niż w poprzedniej czyli
w drugiej wyplywa 4,75 w trzeciej 4,5 w czwartej 4,25 w piatej 4, w szostej 3,75, w siodmej
3,5, w osmej 3,25 w dziewiatej 3 itd
idac to droga dochodze do + 1 i wtedy mam 51 dm3
Czyli liczac sposobem dzieci z przedszkola
otrzymuje 17 minut...
26 gru 23:41
Metis: Rozwiązujać ostatnie równanie dochodzimy do rozwiązania
n=17 lub n=24
Teraz musimy sprawdzić wyniki i zobaczyc co Nam wyjdzie w obu przypadkach
26 gru 23:45
Metis: Maciek, waham się.
Wiem, że fizyki nie napiszę lepiej od matematyki, a na uczelnie, które biorą pod uwagę liczy
się tylko jeden przedmiot, ten lepiej napisany.
26 gru 23:46
Jack: 24 nie powinno sie zgadzac
Metis
26 gru 23:47
Mila:
Dobrze, 17 minut.
Na maturze braknie Ci czasu, jeśli będzie wynik w zadaniu np. 117 minut.
Oblicz wzorem.
26 gru 23:47
Metis: Odrzucamy 24...
W pewnym momencie okaże się się opróżniamy już pusty pojemnik z wodą. Woda będzie ubywała o
wartości ujemne − ciag art. malejący − jasne
26 gru 23:47
Mila:
Po prostu , nie może wypływać ujemna ilość wody.
0≤an<5
26 gru 23:54
Metis: Dokładnie, z pustym pojemnikiem przesadziłem, on nie bedzie pusty
27 gru 00:01
Mila:
3)* Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu (a
n) w którym:
a
1=1
a
2=11
a
3=111
a
4=1111
.
.
a
n=111...............1 ( n razy cyfra 1)
Dobranoc
Eta wstęp zakazany.
27 gru 00:02
Dżin: Metis, tak z ciekawości, ile miałeś punktów w pierwszym etapie?
27 gru 00:05
Metis: Ciekawość to pierwszy stopień do piekła
27 gru 00:06
Metis: Dobrej nocy
Milu
To zadanko już kiedyś widziałem
27 gru 00:07
27 gru 00:11
Metis: W tym pdf'ie z wynikami można bardzo zawęzić obszar poszukiwań
27 gru 00:11
Metis: Jack rozwiązywanie zadań nie na tym polega...
27 gru 00:12
Eta:
Jacuś
27 gru 00:14
Dżin: No cóż
Metis, skoro nie chcesz się podzielić tą informacją, to nie nalegam
27 gru 00:15
27 gru 00:18
Metis: Też startuję
27 gru 00:20
Dżin: Przebrnąłeś już przez wszystkie etapy? A jeśli tak, to jaki masz wynik w E3?
27 gru 00:24
Metis: W trakcie rozwiązywania
27 gru 00:24
Dżin: W takim razie, powodzenia!
27 gru 00:27
Metis: Dzięki
27 gru 00:33
Maciek: Metis − a mógłbyś zdradzić jaką uczelnie wybierasz?
27 gru 10:23
Benny: AGH oczywiście
27 gru 10:24
Metis: Dokładnie
27 gru 10:48
Maciek: a jaki wydział ?
27 gru 10:57
Metis: Wolę nie zapeszac. Najpierw matura
27 gru 11:06
Maciek: okej

powodzenia
27 gru 11:50
Metis: Dzięki

, wzajemnie
27 gru 11:54
Jack: Maciek tez matura w tym roku?
27 gru 11:56
Metis: Milu zad.3. nie przedstawię.
Jack podał link, w którym sztandarowo rozwiązane jest przez Ete i Bogdana.
27 gru 21:43
Jack: tez uwazam ze te rozwiazanie jest takie, ze nie ma bata bym na nie wpadl...
27 gru 21:46
Metis: Ja nie stwierdzam, że nie wpadłbym na rozwiązanie.
27 gru 21:48
Jack: Ale stwierdzam ze stwierdziles ze tak odrazu to bys nie wpadl...a od sieviw dodalem ze raczej
prawie wgl... No jak bys posiedzial nad tym kilka godzin to moze cos...
27 gru 22:14