Trygometria
Madzia: wykaz że sin 232◯ cos 322◯ + sin 218◯ cos 308◯ jest liczbą całkowitą. Jak ja mam to zrobić?
25 gru 17:59
Jack: O <−−ma sie rozumiem ze chodzi o stopnie?
25 gru 18:01
Madzia: tak
25 gru 18:02
Madzia: Po prosiłabym z podpisami do konkretnych definicji
25 gru 18:03
Jack: ze wzorow redukcyjnych...
sin 232 = sin (180+52) = − sin 52
cos 322 = cos (270+52) = sin 52
sin 218 = sin (270−52) = − sin 52
cos 308 = cos (360 − 52) = cos 52
25 gru 18:10
Madzia: cos 322 = cos (270+52) = sin 52 ( sin ? )
25 gru 18:13
Jack: tak, wzory redukcyjne mowia ze
przy 90 i 270 jest ko−funkcja (czy jakos tak) i trzeba zmienic z sin na cos , i z tg na ctg
przy 180 i 360 zostaja...
25 gru 18:14
Madzia: dobra mam to i co dalej ?
25 gru 18:16
Madzia: podstawiać pod pierwsze równanie ?
25 gru 18:16
Jack: wiec twoje dziala nie wyglada :
(− sin 52)*(sin 52) + (− sin 52) * (cos 52) =
= − sin
2 52 − sin 52 cos 52 = − sin 52(sin 52 + cos 52)
sin(90 − α) = cos α, więc
− sin 52(sin 52 + sin(90 − 52)) =
= − sin 52(sin 52 + sin 48)
sin α + sin β <−−jest taki wzór , proponuje uzyc
25 gru 18:17
Jack: oj, tam mam chyba blad...
90 − 52 = 38 a nie 48 ; D
25 gru 18:20
Madzia: nie rozumiem w odpowiedziach jest takie coś
−sin 52 cos 38 − sin 38 cos 52 = −sin52 sin52 −cos 52 cos 52 = −1
25 gru 18:22
Jack: a no wlasciwie mozna prosciej... : D
bo oni widocznie zrobili w ten sposob...
sin 232 = sin (180+52) = − sin 52
cos 322 = cos (360−38) = cos 38
sin 218 = sin (180+38) = − sin 38
cos 308 = cos (360 − 52) = cos 52
moim pewnie tez by wyszlo...ale na pewno na okolo by bylo
25 gru 18:25
Madzia: ... no niby ale skąd im nagle to wyszło −sin52 sin52 −cos 52 cos 52 ( chodzi mi że wszędzie
jest 52 )
25 gru 18:26
Eta:
sin232o= −cos38o
cos322o= cos38o
sin218o= −sin38o
cos308o=sin38o
to ............... = −cos238o− sin238o = −(sin238o+ cos238o)= −1*1= −1∊C
25 gru 18:27
Jack: cos 38 = cos (90 − 52) = sin 52
sin 38 = sin (90 − 52) = cos 52
25 gru 18:29
Madzia: aha czyli wszystko wychodzi z wzorów redukcyjnych ?
25 gru 18:31
Eta:
W odp: podanej przez Ciebie :
−cos38o= −sin52o i cos38o= sin52o i −sin38o= −cos52o i sin38o= cos52o
..... = −sin252o −cos252o = −1( sin252o+cos252o)= −1*1=−1
czyli to samo co podałam dla kąta 38o
25 gru 18:32
Jack: dokladnie...i na koncu uzycie jedynki trygonometrycznej
sin2 α + cos2α = 1
25 gru 18:33
Eta:
25 gru 18:34
Madzia: Bardzo serdecznie dziękuje
25 gru 18:34
Jack: pierwszy na to wpadlem

: DDDD
25 gru 18:34
Eta:
Pomieszałeś miary kątów
25 gru 18:37
Jack: no z mojego troche ciezko by bylo...
bylem pewien ze nam cos wyjdzie w stylu
− sin 52 * (0) = 0 ; D
a tu taka niespodzianka...
25 gru 18:38
Eta:
25 gru 18:42
Eta:
Chcesz zadanka z wsip ( rozszerzenie) ?
25 gru 18:43
Jack: napisz na gg to pogadamy
25 gru 18:45
Eta:
Nie mam gg
25 gru 18:45
Jack: teamspeak?
25 gru 18:45
Jack: cokolwiek, poza mailem? : D
25 gru 18:46
Eta:

................( tylko na forum
25 gru 18:47
Jack: spraw prywatnych nie obgaduje sie na forum ; /
25 gru 18:47
Eta:
Ja pytałam o zadania ....
25 gru 18:48
25 gru 18:49