Szeregi liczbowe 1 przykład
kiki: Mam problem z szeregiem
Mam zbadać jego zbieżność i obliczyć sumę dla x=1/2
Szereg
(x
2−3x−1)
n
Sprawdzam z kryterium d'Alamberta ale niby to jest źle
wesołych świąt
24 gru 17:41
ICSP: jaki szereg ?
24 gru 17:49
kiki:
∑ (x2−3x−1)n
24 gru 18:30
ICSP: czyli szereg geometryczny. Zbieżny gdy
|x2 − 3x − 1| < 1.
24 gru 18:34
kiki: −1<x2 − 3x − 1 < 1
według profesorki tak powinno wyglądać te równianie
24 gru 18:37
Metis: Z nierówności ISCP wynika nierówność twojej Pani Profesor.
24 gru 18:39
ICSP: To samo tylko inny zapis.
24 gru 18:39
kiki: wynik wyszedł x=(0,1) u (2,3) ? Dobrze ?
a sumę jak obliczyć ?
24 gru 19:15
ICSP: | | 1 | |
a próbowałeś podstawić x = |
| ? |
| | 2 | |
24 gru 20:22
ICSP: w ogóle coś jest nie tak z tą nierównością.
Mi wychodzi
x ∊ (−1 ; 0 ) ∪ (3 ; 4)
| | 1 | |
więc dla x = |
| szereg jest rozbieżny i nie można obliczyć jego sumy. |
| | 2 | |
24 gru 20:24
ICSP: Może zamiast − 1 powinno być + 1 ?
24 gru 20:24
kiki: tak przepraszam powinno być +1
a sumę jak obliczyć ?
a jak się poznaje że to szereg geometryczny ?
25 gru 15:24
25 gru 15:26
tx:
a
n=(x
2−3x+1)
n
a
n+1=(x
2−3x+1)
n+1
q=x
2−3x+1
aby szereg był zbieżny to
|x
2−3x+1|<1⇔−1<x
2−3x+1<1⇔
x
2−3x+1>−1 i x
2−3x+1<1⇔
x∊(0,1)∪(2,3)
25 gru 16:47
kiki: ok już zrozumiałem
mam jeszcze kilka szeregów do zrobienia
Zbadaj zbieżność szeregu
∑ n+1/n jest rozbiezny sprawadzam granice
∑ (1+1/n)n jest rozbiezny
∑ artctg (n)n/2
∑ (n+2/n−1)n
dalej nie umiem,ktoś pomoże ?
25 gru 18:31
zombi: Ostatnie
| | n+2 | | n−1+3 | | 1 | |
( |
| )n = ( |
| )n = (1+ |
| )n policz granicę. |
| | n−1 | | n−1 | | | |
Przedostatnie nie do końca wiem jak to ma wyglądać.
25 gru 18:37
kiki: ∑arctg n√n
25 gru 21:12