Rozwiąż równanie
Kacper: Rozwiąż równanie:
1)sinx−cosx=√2
2)sinx+cosx=−1
Nie wiem jak zacząć w obydwóch przypadkach. Chciałem najpierw w tym pierwszym podzielić na dwa,
żeby było sin x/2 − cos x/2=√2/2, a potem skorzystać ze wzoru tylko teraz nie wiedziałem
jakiego..
20 gru 22:23
20 gru 22:26
PW: | | x | |
Kacper, to tak nie działa, że gdy podzielisz sinx przez 2, to otrzymasz sin |
| |
| | 2 | |
(podstawowy błąd).
Można było podzielić przez
√2 obie strony i otrzymać
| | 1 | | 1 | |
(1) |
| sinx − cosx |
| = 1 |
| | √2 | | √2 | |
i zauważyć, że
co podstawione do (1) daje po lewej stronie możliwość zastosowania wzoru na sinus różnicy.
20 gru 22:36
Kacper: Aha no tak. Dzięki wam wielkie.
20 gru 22:37
zeesp: albo tak
1) sinx−cosx=√2
⇒sinx,cosx>0
podnosze do kwadratu
1−sin2x=2
sin2x=−1
czyli ma być sinx>0, cosx>0 oraz sin2x=−1
20 gru 22:38
zeesp: cosx<0 ***
20 gru 22:38
zeesp: 2) sinx+cosx=−1 ⇒sinx,cosx≤0
podnosze do kwadratu
sin2x=0 oraz sinc,cosx≤0
20 gru 22:41