matematykaszkolna.pl
Zbiór rozwiązan nierówności Michał: Witam emotka W ostatniej maturze próbnej z operonem mieliśmy podane takie zadanko: Zadanie 8. Zbiór rozwiązań nierówności x− 3x>2 to: A. (− ,−1− 3) B. (− ,−1+ 3) C. (−1− 3,+ ) D. (−1+ 3,+ ) W kluczu odpowiedzi widnieje coś takiego: 8. A
 2 
x(1−3)>2 ⇒ x<

⇒ x<−1−3
 1−3 
 2 
Nie rozumiem dokładniej tego kroku: x<

⇒ x<−1−3
 1−3 
Czy mógłby ktoś trochę bardziej rozwinąć to zadanie? Z góry dziękuję.
20 gru 17:30
Metis: Źle to zapisałeś.
20 gru 17:31
20 gru 17:31
Jerzy: pomnóż licznik i mianownik przez: 1 + 3
20 gru 17:32
Metis: x−3x>2 x(1−3)>2 1−3<0 stąd
 2 
x<

− usuń niewymierność
 1−3 
20 gru 17:33
5-latek: −2x>2 to x<−1
20 gru 17:35
Metis: No własnie 5−latku... O rozwiązanie takiej nierównosci prosi nasi uzytkownik...
20 gru 17:36
5-latek: Witaj emotka
20 gru 17:37
Metis: emotka
20 gru 17:41
Michał: Metis− rzeczywiście, przepraszam, pierwszy raz zadanie tu przenosiłem więc się walnąłem, dzięki za poprawienie emotka ICSP− dzięki za link, kurcze przecież to przerabiałem Jerzy− dokładnie, dzięki emotka
20 gru 17:45
Maciek: Metis − ty w maju będziesz zdawał maturę, tak? Jak się przygotowujesz? Przerabiasz zadania z jakichś zbiorów? Jeśli tak to byłbym wdzięczny jakbyś podał tytuły. Czy bazujesz na zadania.info i tym forum?
20 gru 20:16
Metis: Tak , w maju zamierzam podejść Robię kiełbasę emotka Forum to hobby emotka Zadania.info też korzystam.
20 gru 20:31
5-latek: Metis emotka jak będziesz miał chwile czasu to spojrz jeszcze na taka pozycje ksiazkowa Witold Stachnik Zbior zadań maturalnych z matematyki na ocene celujaca (Wydwnictwo Omega ) Krakow 1999r
20 gru 20:39
Metis: Wydawnictwo kojarzę, profesor o nim kiedyś wspominał. Sprawdzę w bibliotece, albo zapytam profesora, może znajdę emotka Dzieki emotka
20 gru 20:41
Maciek: Ty zawsze byłes dobry z matematyki? ja jestem w 2 klasie mat−fiz i chciałbym zdawać mature rozszerzoną, ale jestem raczej przeciętny z matematyki , tzn zły nie jestem, ale też nie jakiś bardzo dobry. A żeby dostać się na porządne studia potrzebna oprócz fizyki (myślę że jestem z niej dosyć dobry emotka ) także matematyka. Myślisz że mam szansę przygotowac się aby zdać ją na +\− 80−85% czy dać sobie spokój z matmą i cisnąć fize?
21 gru 18:46
Lorak: Jak Ci napiszemy, żebyś dał sobie spokój, to tak po prostu odpuścisz? Po tym co napisałeś wnioskuję, że chcesz iść na studia techniczne. A na nich jest przecież mnóstwo matematyki. Teraz sobie odpuścisz, to na studiach będziesz musiał nadrabiać...Masz półtora roku na przygotowania, to przecież mnóstwo czasu.
21 gru 19:14
Qulka: Odpowiedzieć sobie na pytanie..po co idziesz na studia? i zależnie od odpowiedzi tak działać jeśli chcesz przedłużyć młodość o 4 lata..możesz sobie odpuścić wszystko jakoś to przebimbasz nie na tych studiach to na innych jeśli chcesz mieć papierek, który ma ładnie brzmieć i wyglądać w CV ..j.w. jeśli lubisz fizykę, ale bardziej lubisz własny komfort i nie chcesz się męczyć poszukaj wygodnego miejsca w którym to wykorzystasz jeśli pasjonuje cię coś konkretnego i w tym chcesz się rozwijać, ale wymaga to dodatkowej pracy lepiej wcześniej niż później pamiętaj że studia to czas na wykształcenie w sobie nawyku nieustającego samorozwoju tam nikt Ci nie powie co masz robić, jesteś dorosły i robisz to co chcesz i sam sobie narzucasz tempo, bo od ludzi po studiach wymagają bycia na tyle samodzielnym pracownikiem, żeby nie trzeba było stać i pilnować żeby było wykonane dobrze
21 gru 19:52