matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Probuje juz od godsiny i nic wskórać nie mogę
Pasza:
1
sin2x=1−2sin
2
x
2
2
20 gru 13:36
Pasza:
Jakis pomysł jak to rozwiązać?
20 gru 13:38
Pasza:
Proszę pomóżcie?
20 gru 13:53
sushi_gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/forum/310239.html
20 gru 16:13
Mila:
cos(2x)=cos
2
(x)−sin
2
(x)=1−2sin
2
(x) Zatosujemy wzór do wyrażenia z prawej strony równania.
x
1−2sin
2
(
)=cos(x)
2
1
*2 sinx*cosx=cosx
2
sinx*cosx−cosx=0 cosx*(sinx−1)=0⇔ cosx=0 lub sinx=1
π
x=
+kπ
2
22 gru 23:16