Trygonometria
Artix1500: Trygonometria
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania ..
sinx + cosx = cos2x
18 gru 20:35
Artix1500: Podstawiać losowe wartośći ? napewno dla 0 jest spełniona nierówność .. ale co dalej ..
18 gru 21:04
ICSP: wskazówka :
cos2x = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
18 gru 21:13
18 gru 21:18
18 gru 21:21
Jack: skad wiemy ze
| | π | |
sin x+ cos x = √2sin( |
| + x) |
| | 4 | |
18 gru 21:27
Jerzy:

dla
ICSP
18 gru 21:31
Eta:
18 gru 21:55
Eta:
@
Jack przeczytaj w linku,który wyżej podałam
18 gru 21:58
Jerzy:
i tak Cię lubię
18 gru 22:01
Jack: @Eta
To, że w tych tablicach jest taki wzór, nie znaczy, że każdy go zna...tym bardziej, że w
tablicach maturalnych go nie ma, a ja go pierwsze widzę, więc ciekawi mnie jak go udowodnić.
18 gru 22:02
Eta:
sina+sinb= ... wzór w tablicach
| | π | |
sinx+cosx=sinx+sin( |
| −x)= .............. dokończ i już będziesz wiedzieć  |
| | 2 | |
18 gru 22:05
Jack: a dobra...i tak za pewne nigdy tego nie wykorzystam ; D
18 gru 22:08
Eta:
No nie wiem, nie wiem

a może akurat na maturze ?
18 gru 22:10
Jack: na maturze nie ma takich rzeczy ; D
jak już to z jedynki tryg. albo czego innego, ale na pewno nie w ten sposob
18 gru 22:11
Eta:
No to proszę

Rozwiąż równanie : sinx+cosx=0
18 gru 22:13
Mila:
Jack
Ten wzór jest przydatny również do wyznaczania zbioru wartości funkcji
f(x)=sinx+cosx
Nie musisz go pamiętać, można inaczej do tej postaci dojść,
spróbuj wyznaczyć Zwf.
18 gru 22:15
Eta:
ZW= <−
√2,
√2>
18 gru 22:20
Jack: Hmm...
sinx+cosx=0
2sin x cos x = −1
sin 2x = −1
| | π | | 3π | |
x = − |
| + k π v x = − |
| + k π |
| | 4 | | 4 | |
18 gru 22:20
Jack: teraz sprawdzamy, podstawiajac do pierwszej...
i zostaje nam tylko
| | π | |
x = − |
| + k π...bo ujemne trza odrzucic |
| | 4 | |
18 gru 22:22
Eta:
Można też tak : sinx i cosx jednocześnie nie zerują się
to możemy równanie podzielić przez cosx
| | π | |
tgx+1=0 ⇒ tgx=−1 ⇒ x= − |
| +kπ , k∊C |
| | 4 | |
18 gru 22:27
Jack: tez o tym myslalem, ale nie chcialem ryzykowac
18 gru 22:28
Jack: A wiec jak widac...nie trzeba takimi dziwnymi sposobami : D
18 gru 22:28
Eta:
Wyznacz zbiór wartości funkcji : ( jak podała też Mila
f(x)= sin(2x) +cos(2x)
i co?
18 gru 22:29
Jack: | | (1− tg2x) | |
cos 2x = |
| |
| | (1+tg2x) | |
| | 2 tgx | | (1− tg2x) | |
sin 2 x + cos 2x = |
| + |
| = |
| | 1+ tg2x | | 1+tg2x | |
| (−tg2x+2tg x +1) | |
| |
| (1+tg2x) | |
a potem nie wiem... ; d
18 gru 23:02
Jack: Delta pewno z licznika...cos bym wymyslil
18 gru 23:03
Mila:
I)
| | π | | x+π2−x | | x−π2+x | |
f(x)=sinx+sin( |
| −x)=2*sin |
| *cos |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(x)=2*sin |
| *cos(x− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Zw
f=<−
√2,
√2>
II)
| | √2 | | √2 | |
f(x)=√2*( |
| sinx+ |
| cosx) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(x)=√2*(sinx*cos |
| +sin |
| *cosx) |
| | 4 | | 4 | |
Zw
f=<−
√2,
√2>
III) jeśli pamiętasz wzór ( ja nie pamiętam), masz natychmiast rozwiązanie.
18 gru 23:15
Jack: Hmm ciekawe...ale takich rzeczy tez sie raczej nigdzie nie liczy....
18 gru 23:20
Eta:
Widzisz
Mila jaki to z
Jacka "uparciuszek"
18 gru 23:24
Jack: Oj tam... O tej godzinie juz nie mysle... Pora isc spac... Dobrej nocy wszystkim !
I dzieki za rozpisanie ale watpie zebym gdzies to wykorzystal
18 gru 23:34
Mila:
Jacek nie wie i nie chce wiedzieć. Bywa i tak.
To co Eto kasujemy?
18 gru 23:53
Mila:
Dobranoc
19 gru 00:02
Krzysiek : Milu nie kasuj tego
19 gru 11:43
Jack: Kasuj! <Heheszki>
Juz ogarnalem jak to sie robi
19 gru 11:49