zadanko z ciągiem
lovka: Wyznacz wszystkie wartości k dla których liczby k+1, 3−k, 4k−6 są odpowiednio drugim,
piątym i ósmym wyrazem pewnego ciągu geometrycznego. Jeśli ktoś rozwiąże zadanie krok
po kroku będę wdzięczna
16 gru 19:51
Eta:
| | a5 | | a8 | |
to |
| = |
| ⇒ a52=a2*a8 |
| | a2 | | a5 | |
rozwiąż równanie :
(3−k)
2=(k+1)(4k−6)
..............................
k=.... lub k=..........
16 gru 19:59
===:
zauważ, że
a2=a1q
a5=a1q4
a8=a1q7 (a5)2=a2*a8
zatem: (3−k)2=(k+1)(4k−6)
16 gru 20:00
Eta:
16 gru 20:02
lovka: Dzięki, teraz już wszystko jasne
16 gru 20:05
Metis: Eta zerkniesz i sprawdzisz czy nie popisałem głupot?
309998
16 gru 20:06