ciągi
henryk: Proszę o pilną pomoc.
Dla jakich wartości parametru p pierwiastki równania x3−(2p+4)x2+(p2+4p)x=0 są kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego.
16 gru 18:50
olekturbo: x przed nawias
Δ > 0
x3−x2 = x2−x1
gdzie x3 = 0
16 gru 19:38
henryk: Dzięki, już mi się rozjaśniło
16 gru 19:43
Metis: Niech x1 , x2 , x3 oznaczają rozwiązania− miejsca zerowe wielomianu
x3−(2p+4)x2+(p2+4p)x=0.
Szukamy wartości parametru p, dla których nasze rozwiązania to są x1 , x2 , x3 są kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego.
x1 , x2, x3
2x2=x1+x3 // na pods. wł. ciągu artytmetycznego.
x3−(2p+4)x2+(p2+4p)x=0.
x(x2−(2p+4)x+(p2+4)=0
Wiemy więc ze jednym z rozwiązań jest liczba x=0
Teraz należy poddać badaniu trójmian o wzorze: x2−(2p+4)x+(p2+4)=0
Który musi mieć dwa różne rozwiązania Δ>0, by warunek spełniony w zadaniu mógł zostać
osiągnięty.
Zastanawiam się nad tym czy nie można zrobić tego zadania uzywając wzorów Viete'a dla
wielomianu 3 stopnia.
Czy trójmian może powtórzyć miejsce zerowe x=0 − chyba nie.
Wtedy mielibyśmy rozwiązanie wielokrotne i warunek nie zostałby spełniony.
Ktoś potwierdzi?
16 gru 19:44
henryk: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Metis.
16 gru 19:47
Metis: Masz może odpowiedź?
16 gru 19:48
henryk: jeszcze nie mam
16 gru 20:07
===:
Tak jak napisałeś jednym pierwiastków jest x=0
Po wyłączeniu x przed nawias lecisz z Δ.
Ale potem przypadki ...
1o Pozostałe dwa pierwiastki równoodległe od x1=0
Czyli x=0 jest osią symetrii paraboli (tej z nawiasu) czyli xw=0
Dalej do rozważenia jeszcze dwa przypadki ... oba pierwiastki na lewo od 0
oba na prawo od 0
16 gru 20:36
===:
Wtedy oczywiście x3=2x2
16 gru 20:39
Metis: A do tego pierwiastki różnych znaków, tylko równoodległe od x
1=0

Np −2, 0, 2 itd.
16 gru 20:40
===:
dokładnie
16 gru 20:41
Metis: Jak zapisać warunek, który podałem?
x1*x2<0 − różne znaki
16 gru 20:44
===:
xw=0
16 gru 21:00