ciągi
Jiley: Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogolnym an=5n+3. Oblicz, ile poczatkowych wyrazow tego
ciagu daje w sumie 6272.
15 gru 22:12
Janek191:
S
n = 0, 5*(a
1 + a
n)*n = 0,5*( 8 + 5 n + 3)*n = (5,5 + 2,5 n)*n = 5,5 n + 2,5 n
2 = 6 272
2,5 n
2 + 5,5 n − 6 272 = 0 / *2
5 n
2 + 11 n − 12 544 = 0
Δ = 121 − 4*5*( − 12 544) = 121 + 250 880 = 251 001
√Δ = 501
15 gru 22:19
15 gru 22:21
Eta:
Weź się do nauki nie szukaj "jeleni" ... no chyba,że znajdziesz
15 gru 22:22
Jiley: Forum jest po to, aby pomagac. Te tematy sa dla mnie trudne i szukam tutaj pomocy, logiczne.
Gdybym umiala to bym to zrobila
15 gru 22:24