potęgowanie
Sylwia: czy
2n * 5n = 10n
15 gru 15:04
ICSP:
15 gru 15:06
Witam: Tak, ponieważ :
5n=10n/2n =(10/2)n , z czego wynika, że 5n = 5n
15 gru 15:08
Jerzy:
ciekawy wywód
15 gru 15:09
Sylwia: spoko ciag mi się fajnie skrócił i wynik normalny
dzięki
15 gru 15:10
Jerzy:
| | 10n | | 10 | |
@ Witam ...a skąd wiadomo,że: |
| = ( |
| )n ? |
| | 2n | | 2 | |
15 gru 15:10
Sylwia: to wynika z wzorów na potęgowanie
15 gru 15:12
Jerzy:
aha .... a ja myślałem,że : an*bn = (a*b)n , to nie jest wzór na potęgowanie
15 gru 15:18
Sylwia: taką mam nadziję że to co napisałeś o 15:18 jest taki wzór
ale pewności nie mam stąd moje pytanie na początku posta
15 gru 15:22
Jerzy:
z 15:08 to wynika,że kolega nie bardzo wie , o czym pisze
15 gru 15:23
Jerzy:
to teraz już wiesz, a to co kolega napisał to bzdury, a nie żaden dowód
15 gru 15:24
15 gru 15:26
Sylwia: pytanie moje brzmiało czy 2n * 5n = 10n
tak czy nie
15 gru 15:33
Sylwia: a to co podajesz to znam a tam nie ma takiego wzoru więc pytam
15 gru 15:34
Jerzy:
patrz 15:18 ... wzór na iloczyn potęg o tym samym wykładniku
15 gru 15:34
Jerzy:
jak to nie ma ? ...czwarty od dołu
15 gru 15:35
Sylwia: pogubiłam się to jest taki wzór czy go nie ma

?
15 gru 15:35
Jerzy:
przecież Ci go ja podałem, a oprócz tego masz go w tym linku
15 gru 15:37
Sylwia: spoko juz się doczytałam− gdzieś musiałam niedopatrzeć
ale mam dziękuję
15 gru 15:44