obliczanie pochodnej
mati220: Siemka, mógłby ktoś rozwiązać tą pochodną?
(tgx)log5x
13 gru 21:28
sushi_gg6387228:
jak robiliscie na lekcji
13 gru 21:30
mati220: Ale w jakim sensie pytasz?
13 gru 21:31
sushi_gg6387228:
bo jest schemat
f(x)g(x) jak to się robi
13 gru 21:33
13 gru 21:34
mati220: Ogólnie chodzi mi o takie rozwiązanie. Tylko nie umiem go sobie rozpisać. Na jednej ze stron w
necie tak mi rozwiązało tą pochodną i ona jest prawidłowa, ale skąd i jak się to wzięło to nie
wiem.
1ln5x*(tgx)log5x−1*(ln(tgx)*tgx+ln5x*log5xcosx2 )
13 gru 21:40
sushi_gg6387228:
U zamiast u
przeczytaj konkluzje
jak sie porobi porzadki to mozna na rózne sposoby
13 gru 21:42
mati220: Sory, że zamieszczam adres innej strony ale na niej (
http://oblicz.to/pochodna ) wpisując tą pochodną wypisuje mi
krok po kroku jak to rozpisać ale w pewnym momencie tak skraca się to skraca że nie mam
pojęcia skąd to a potem znowu długi zapis. I właśnie tego nie rozumiem.
13 gru 21:46
Dawid: ((tgx)log5x)'=(elog5xlntgx)'=elog5xlntgx * (log5xlntgx)'=...
13 gru 21:47
sushi_gg6387228:
z konkluzji masz do policzenia na zielono
(log5 x * ln tg x)' =...
pochodna iloczynu
13 gru 21:48
mati220: Ok, chyba widzę błąd w moich obliczeniach. Zaraz spróbuję to poprawić i sprawdzić wynik
13 gru 21:50
mati220: Dobrze ale już widzę pierwszy problem. Dla elog5x*ln(tgx) dla x=1, log5x będzie 0 czyli
całość będzie 0 i wtedy nie wyjdzie "sprawdzenie".
13 gru 21:55
mati220: A dla x=1 powinno wyjść 0,27654
13 gru 21:57
11 cze 20:15