pochodna logarytmiczna
Ann'a: Czy ktoś mógłby wytłumaczyć sposób rozwiązania metodą pochodnej logarytmicznej:
y = x1/x i y = √sin2x (ma być pierwiastek x stopnia)
przejrzałam sporo stron, znalazłam wzór f(x)'=f(x)*(ln f(x))'. Po jego zastosowaniu w pierwszym
przykładzie otrzymałam y'=x1/x * ((−1/x2) * lnx + 1/x * 1/x). to samo z pochodnej funkcji
złożonej wyszło mi y'= x1/x * lnx* (−1/x2)
Który wynik jest właściwy i jak liczyć pochodne logarytmiczne? Bardzo proszę o pomoc
13 gru 16:46
sushi_gg6387228:
najpierw trzeba sie pozbyć "x" z podstawy
f(x)= eln (f(x))
13 gru 16:47
Ann'a: z tego wzoru też liczyłam, wyszło mi e1/x *lnx1/x (czy ok?). sęk w tym,że muszę policzyć
te przykłady z pochodnej logarytmicznej, z pochodnej złożonej liczyłam dla porównania.
13 gru 16:51
sushi_gg6387228:
jak zauwazysz wzor podany przeze mnie to masz Twój wzór na pochodna
f(x)'=f(x)*(ln f(x))', bo
(eln (f(x)))'= eln (f(x)) * (ln( f(x) ) ) '
13 gru 16:58
Ann'a: czyli chodzi o zastosowanie wzoru fg = eg*lnf i wtedy otrzymuję y'= e1/x *lnx1/x *
(ln x1/x)' ?
13 gru 17:13
sushi_gg6387228:
przepisalas drugi raz tą samą fukcję z błędem
13 gru 17:18
Ann'a: ma być e1/x * lnx ?
13 gru 17:21
sushi_gg6387228:
albo eln x1/x
13 gru 17:22
sushi_gg6387228:
co nie zmienia faktu, że jak sie wroci do podstawienia to bedzie x1/x
13 gru 17:23
Ann'a: y' = e1/x lnx * (−1/x2 * lnx + 1/x2) ? wymiękam. Czy któreś z rozwiązań podanych
przeze mnie jest poprawne?
13 gru 17:30
sushi_gg6387228:
| | licznik | |
jest taka opcja |
| |
| | mianownik | |
| | 1 − ln x | |
y ' = x1/x * ( |
| ) |
| | x2 | |
13 gru 17:44
Ann'a: a to wiem,nie sprowadziłam po prostu do jednej kreski ułamkowej. czyli to rozwiązanie jest
dobrze

to nie trzeba tego "e" wprowadzać?
13 gru 17:48
sushi_gg6387228:
co napisałem o 16.58 ?
13 gru 17:49
sushi_gg6387228:
podano wzór, potem zamiast eln f(x) wróciłem do f(x)
13 gru 17:51
Ann'a: że wzór z e odpowiada wzorowi na pochodną logarytmiczną? czyli,że mogę rozpisać to z użyciem e,
ale nie muszę? dziękuję za cierpliwość i chęć pomocy, proszę mi odpowiedzieć,czy rozwiązałam
to poprawnie?
13 gru 17:55
sushi_gg6387228:
zależy jak sie umowiliscie z prowadzacym,
f(x)'=f(x)*(ln f(x))' −− nie każdy pamięta taki wzór
licząc zadanie f(x)g(x) == stosuje == e ln ( f(x)g(x)) = e g(x) * ln (f(x))
potem wzór na pochodna post 16.58
e.... * ( g(x) * ln (f(x)) )' = wracam f(x)g(x) * obliczam
post 17.30 rozwiązanie niedopieszczone wszystko zalezy od prowadzacego czy uzna czy nie
13 gru 18:05
Ann'a: bardzo dziękuję,prowadzący uznaje niesprowadzenie do najprostszej postaci,liczy się dobre
wyznaczenie pochodnej. czyli w drugim przykładzie y'=(sin
1/x)' =sin2x
1/x *
| | −lnsin2x | | 2cos2x | |
|
| + |
| |
| | x2 | | xsin2x | |
13 gru 18:21
Ann'a: przykład wyglądał tak y=√sin2x (pierwiastek x stopnia)
13 gru 18:22
sushi_gg6387228:
mozna np zauważyć
| 1 | | ln(...) | |
| * ln (...) = |
| i liczyć z pochodnej ilorazu |
| x | | x | |
wypadałoby dać nawiasy (sin 2x)
1/x bo inaczej Ktoś odczyta sin
2x1/x
ok
13 gru 18:25
Ann'a: racja,słuszna uwaga z brakiem nawiasu. wolę pochodną iloczynu,dlatego nie rozpisuję ułamka.
bardzo dziękuję za pomoc i życzę dobrej nocy
13 gru 18:29
sushi_gg6387228:
na zdrowie
13 gru 18:33