Zadanie na już
Majkel306: Proszę pilnie kogoś o pomoc w rozwiązaniu tego:
Punkty A (2,0) i B(0,4) należą do wykresu funkcji liniowej f(x) = (3m − 2k)x + 2k + m
A) Wyznacz k i m
B) napisz równanie prostej prostopadłej do wykresu funkcji f i przechodzącej przez punkt P
C) Wyznacz miejsce zerowe funkcji y= f(x)
13 gru 20:46
sushi_gg6387228:
podstaw punkt A, potem punkt B i masz uklad rownan
13 gru 20:48
Majkel306: sorki, ale jestem kompletnie w tym zielony i nie umiem nic

można by to trochę szerzej
opisać?
13 gru 20:52
sushi_gg6387228:
y= 3x+k A=(6;4)
4= 3*6 +k masz zrobic cos podobnego
13 gru 20:53
===:
Piszesz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
| | 4−0 | |
y−4= |
| (x−0) ⇒ y=−2x+4 |
| | 0−2 | |
przyrównujesz współczynniki
3m−2k=−2
2k+m=4 ⇒ 4m=2 ⇒ m=0,5
itd
13 gru 20:53
Majkel306: a i przechodzącej przez punkt P (−1,3)
13 gru 21:01
===:

Prostopadła będzie miała a=0,5
i piszesz równanie
y−3=0,5(x+1) ⇒ y=0,5x+3,5
13 gru 21:07
Majkel306: czyli 2k+m=4 ⇒ 4m=2 ⇒ m=0,5 po tym równaniu przyjmuje w podstawie −1,3?
13 gru 21:24
===:
znasz warunek prostopadłości?
13 gru 21:30
Majkel306: nie pamiętam
13 gru 21:38
13 gru 21:40
Majkel306: nie wiele mi to mówi, bo noga jestem z matmy
13 gru 22:06
===:
prosta prostopadła do prostej y=−2x+4 ma współczynnik kierunkowy a=0,5 ... i tyle
13 gru 22:10