matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Klaudia:
W trapez równoramienny o polu P wpisano okrąg o promieniu r. Wyznacz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu. Nie mam pojęcia jak to zrobić.
12 gru 18:55
Marek:
a+b
P=
*h
2
h=2r
a+b
szukasz długości
2
12 gru 19:02
Janek191:
a + b
a + b
P =
*h =
*2r / : 2r
2
2
a + b
P
x =
=
2
2 r
12 gru 19:08
ax:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
[zauważ, że szukasz (x+y)]
12 gru 19:18