szecian
ja: w sześcianie o krawedzi 2 dm zostaly obciete wszystkie naroza plasszyczyznami poprowadzonymi
przez srodki 3 krawedzi wychodzacych z 1 wierzcholk oblicz objetosc i pole powierzchni
calkowitej powstalej bryly
11 gru 12:56
11 gru 13:02
ja: nie umiem
11 gru 13:13
Mila:
Odcięte naroże jest ostrosłupem w którym jedna ściana (ΔKLM) jest trójkątem równobocznym ,
a 3 ściany są jednakowymi trójkątami prostokątnymi.
(Takimi jak widoczny KNM, przyprostokątne mają dł. 1)
Jeżeli postawisz to naroże na ściance KNM to będzie to podstawa , a |NL| =1 będzie wysokością.
Odcinasz 8 takich naroży
| 1 | | 4 | |
V=8* |
| = |
| − objętość odciętych naroży, |
| 6 | | 3 | |
zostaje:
Licz pole powierzchni tego co zostało po odcięciu naroży.
11 gru 23:59