matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole trapezu
tptp:
Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość 3/2r. Oblicz pole tego trapezu. x=1/2r Jak obliczyć z?
10 gru 19:42
tptp:
up
10 gru 20:13
===:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
10 gru 20:20
Eta:
r>0 , x>0
r
r
2
=
*x ⇒ x=2r i h=2r
2
P= .......... =
4,5 r
2
[j
2
]
10 gru 20:29