sin,cos itp
abcdefghijklmnoprst: Witam, muszę opanować coś takiego:
podam przykład
2cos2y*sin2y=sin4y
wytłumaczy mi ktoś jak to się liczy/nazywa albo poda jakieś linki do stron gdzie jest to
wytłumaczone?
czy ma to coś wspólnego z wzorami redukcyjnymi?
10 gru 16:43
10 gru 16:47
abcdefghijklmnoprst: ok tylko nadal tego nie rozumiem skorzystałem z sin2a i cos2a (przemnożyłem przez 2) i wyszło
mi:
cos2y−sin2y ,a powinno być raczej sin4y
10 gru 16:54
a: Pomoże ktoś?
10 gru 18:48
PW: To jeden z podstawowych wzorów:
sin2α = 2sinαcosα.
Gdy "podstawisz w umyśle" α = 2x, to zobaczysz pożądany wzór.
10 gru 20:06
abcdefghijklmnoprst: a może ktoś to rozpisać na danym przykładzie,bo już znam te wzory,
ale nie mam żadnego pojęcia jak zamienić to na sin4y.
10 gru 20:56
abcdefghijklmnoprst: nikt nie pomoże? rozpisać to ?
11 gru 18:36
11 gru 19:51