Granica ze wzorem na liczbę
FHA: x ⇒
∞
Jak uzyskać w tym przypadku 1?
10 gru 11:50
FHA: By móc wykorzystać wzór..
10 gru 11:59
Jerzy:
raczej będzie ciężko, bo ta granica wynosi 0
10 gru 12:05
FHA: To jak to rozwiązać, nie skorzystamy ze wzoru?
10 gru 12:27
Jerzy:
| | (3/2)5 | | (3/2)5 | |
jakiego wzoru .... = lim(3/2)5−n = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | (3/2)n | | +∞ | |
10 gru 12:31
10 gru 12:33
Jerzy:
skoro w odpowiedzi masz ,że ta granica wynosi 1, to znaczy ,że ja sie mylę
10 gru 12:42
FHA: Nie o to mi chodzi Jerzy, zadanko rozwiązujemy korzystając ze wzoru

1 to nie odpowiedź lecz postać ze wzoru.
10 gru 12:45
FHA: np tak rozwiązywałem pozostałe zadania, lecz w tym utknąłem. Nie wykorzystam metody

lim (3n−6)/*3n+4)
5−2x = (3n+4−4−6)/(3n+4)
5−2n =
n →
∞
(3n+4)/(3n+4) + (−4−6)/3n+4)
5−2x = (1+ −10/3n+4)
5−2x = ..............................
e
20/3
10 gru 12:50
FHA: Więc jak uzyskać postać:
| | a | |
(1+ |
| ) ◘ = e a  |
| | ◘ | |
10 gru 12:51
Jerzy:
| | 3n − 6 | | −10 | |
to jest inna para butów ... tutaj masz: |
| = (1 + |
| ) |
| | 3n+4 | | n+4 | |
| | −10 | | 5−2n | |
i lim = (1 + |
| )5−2n = (e−10)k gdzie: k = |
| |
| | n+4 | | n+4 | |
i limk = −2 , a cała granica: lim = e
20
10 gru 12:56
FHA: Jerzy, nie rozumiem co ty teraz rozwiązałeś...
10 gru 12:59
10 gru 13:01
Jerzy:
| | −10 | |
trochę sknociłem ... miało być: (1 + |
| )5 −2n .. .ale sposób taki sam |
| | 3n+4 | |
10 gru 13:12
Jerzy:
i wynik to: (e−10)−2/3 = e20/3
10 gru 13:14
Jerzy:
teraz widzę,że Ty też masz dobry wynik
10 gru 13:18
FHA: No tak a wracając do 1 przykladu?
10 gru 13:41
Jerzy:
obstaję przy swoim
10 gru 13:41
10 gru 13:44
FHA: Hmm, no nie wiem. Czy ktoś inny mógłby to zobaczyć?
10 gru 13:46
FHA: Ref
10 gru 21:42
Mila:
Podpowiedź
| | 3n−6 | | 2n+4 | |
( |
| )5*( |
| )n= |
| | 2n+4 | | (3n−6) | |
| | 3n−6 | | 2 | | n+2 | |
=( |
| )5*( |
| )n*( |
| )n |
| | 2n+4 | | 3 | | n−2 | |
10 gru 21:59
FHA: Hmm, nie rozumiem skąd Ci się to wzięlo Mila
10 gru 23:34
FHA: Dlaczego to mnożysz, jeden nawiast do 5, drugi do n. W przykładzie jest 5−n. Prosiłbym o
rozpisanie tego.
10 gru 23:35
10 gru 23:38
FHA: no racje, sprytnie Mila
| | 2 | | 3n−6 | | 2 | | n+2 | |
Wyciągasz |
| przed nawias..... ( |
| )5*( |
| )n*( |
| )n ⇒ |
| | 3 | | 2n+4 | | 3 | | n−2 | |
| | 3n−6 | | 2 | | n−2+2+2−2 | |
( |
| )5*( |
| )n*( |
| )n ta? |
| | 2n+4 | | 3 | | n−2 | |
11 gru 00:56
Jerzy:
męcz się dalej ....tylko po co ?
| | 2 | |
nie widzisz,że w tym gigantycznym iloczynie masz czynnik: ( |
| )n, |
| | 3 | |
który przy n→
∞ dąży do zera i bez wzgledu na granice pozostałych czynników
(z wyjatkiem nieskończości), cała ta granica będzie równa zero,
co Ci juz pokazałem w prosty posób wczoraj o 12:31
11 gru 07:56
FHA:
11 gru 10:23