granica
Orzech: granice l'hospital
http://i.imgur.com/xvQEDMW.png
| | 1 | |
stosuje tu wzor z e i wychodzi mi e do potegi |
| lntgx i nie wiem jak obliczyc z |
| | | |
tej potegi granice : /
10 gru 00:36
Jerzy:
| | ln(tgx) | |
no i dobrze ... mamy : = lim ek i k = lim |
| = |
| | x −π/2 | |
| | 1 | | 1 | | cosx | | 1 | | 1 | |
= [H] = lim |
| * |
| = lim |
| = lim |
| = [ |
| ] |
| | tgx | | cos2x | | sinxcos2x | | sinxcosx | | 0 | |
= +
∞ ( lub −
∞) ( wz zależności czy lewostronna ,czy prawostronna ) i ostatecznie:
= lime
+∞ = +
∞ lub lim = e
−∞ = 0
10 gru 08:02
Orzech: odp jest e2
10 gru 11:12
zombi: Jerzy ma racje
10 gru 11:46
Orzech: a to k to juz nie wychodzi od razu [∞/0] czyli ∞ ? bo tg π/2 to nieskonczonosc
10 gru 16:24
zombi: | | π | | 1 | |
Nie wychodzi, bo w zależność czy idziemy do |
| z lewej czy prawej strony mamy [ |
| ] |
| | 2 | | 0+ | |
lub
10 gru 16:26