Zad opytmalizacyjne
Panko: W jakim punkcie krzywej y=x2−1 należy poprowadzić styczną aby trójkąt ograniczony osiami
układu współrzędnych i tą styczną miał najmniejsze pole .
9 gru 20:08
Panko: Bardzo mi zależy bo wychodzi mi zle , a nie umiem znaleść bledu .
9 gru 20:36
9 gru 20:40
9 gru 20:40
Jerzy:
pudło
9 gru 20:40
Eta:
9 gru 20:42
Jerzy:
no...ale w tarczy się zmieściłem
9 gru 20:43
henrys:

współczynnik kierunkowy stycznej a=2x
0
równanie stycznej y−f(x
0)=f'(x
0)(x−x
0)
y−x
02+1=2x
0(x−x
0)
y=x
02+1+2x
0x−2x
02
y=2x
0x−x
02+1
punkty przecięcia z osiami OY y=−x
02+1
| | 1 | | 1 | |
PΔ(x0)= |
| *(−x02+1)*(x0− |
| ) i szukasz minimum tej funkcji |
| | 2 | | 2x0 | |
9 gru 20:49